Talibani ubili devet afganistanskih vojnika

Napad su izveli talibanski borci na kontrolne punktove afganistanske vojske (Reuters)
Napad su izveli talibanski borci na kontrolne punktove afganistanske vojske (Reuters)

Najmanje devet afganistanskih vojnika ubijeno je u napadu koji su talibanski borci izveli na kontrolne punktove u pokrajini Logar, južno od Kabula.

Glasnogovornik pokrajinske vlade Dedar Lawang rekao je da se incident dogodio u distriktu Charkh i da je u napadu učestvovao veliki broj talibanskih boraca.

“Afganistanske snage žestoko su odgovorile i talibani su pretrpjeli velike gubitke. Nažalost, ubijeno je i devet naših vojnika”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Talibanski pokret nije preuzeo odgovornost za napad.

Napad se dogodio u jeku započetog mirovnog procesa u Afganistanu i dan nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pozvao talibane na potpuno primirje zbog pandemije bolesti COVID-19.

Sporazum o uspostavi mira

Ghani je kazao da je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres ranije pozvao na globalni prekid svih sukoba u jeku borbe protiv širenja novog korona virusa.

U Afganistanu je dosad korona virusom zaraženo najmanje 840 ljudi, a umrlo je 30 oboljelih.

Historijski Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu potpisali su 29. februara u Dohi američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta, mula Abdul Ghani Baradar.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu, kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO