Nova upozorenja Facebooka na lažne vijesti o korona virusu

'Facebook je tokom marta ukinuo stotine hiljada sadržaja vezanih za korona virus koji bi mogli biti neposredna opasnost po zdravlje', kaže Zuckerberg (EPA)

Facebook će ubuduće slati upozorenja direktno korisnicima koji čitaju lažne vijesti o korona virusu, saopćio je izvršni direktor te kompanije Mark Zuckerberg.

Facebook je tokom marta ukinuo “stotine hiljada” sadržaja vezanih za korona virus koji bi “mogli biti neposredna opasnost po zdravlje”, prenosi Beta.

Korisnici Facebooka koji kliknu na tu vrstu lažnih vijesti, komentiraju ih ili ih dijele ubuduće će dobijati poruku da konsultiraju sigurne izvore informiranja, poput Svjetske zdravstvene organizacije, navodi Zuckerberg u svom blogu.

Preusmjeravanje korisnika

Facebook je dosad preusmjerio “gotovo dvije milijarde korisnika”, što je praktično cjelokupno članstvo te društvene mreže, na sajtove državnih organa zdravlja.

Rezultat je “više od 350 miliona korisnika koji su kliknuli na naše poruke”, dodaje Zuckerberg.

Ako se pokaže da je neka informacija lažna ili neprecizna, ali nije “neposredna opasnost”, Facebook onda postavlja “oznaku upozorenja”.

Prema podacima te društvene mreže, 40 miliona objava tokom marta dobilo je tu oznaku, što je u 95 posto slučajeva navelo korisnike da ih ne čitaju.

Izvor: Agencije