Mediji: Bolton dao dozvolu Haftaru da napadne Tripoli

Razgovor između Boltona i Haftara dogodio se u kritičnom trenutku (EPA)

New York Times (NYT) otkriva da je bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u proljeće 2019. dao penzioniranom odmetnutom libijskom generalu Khalifi Haftaru dozvolu za pokretanje napada na libijski glavni grad Tripoli.

Američki list navodi u izvještaju da je Haftar dogovorio telefonski razgovor s Boltonom u vrijeme kad je obavljao dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost, rano u proljeće prošle godine, neposredno prije planirane mirovne konferencije, koju je podržavao Washington, između zaraćenih frakcija u Libiji.

U izvještaju pod naslovom “Bijela kuća blagoslovila je rat u Libiji, ali je Rusija pobijedila” NYT dodaje da Haftar nije želio govoriti o miru nego je tražio blagoslov Bijele kuće za iznenadni napad na libijsku prijestonicu kako bi proširio svoju kontrolu nad gradom prije početka mirovnih pregovora.

“Bolton to nije odbio”, navodi list, a rezultat je bio napad koji je Haftar pokrenuo 4. aprila 2019, koji se pokazao neuspješnim nakon što su mu se suprotstavile snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

Haftar nije uspio zauzeti Tripoli i ponovo je pokrenuo građanski rat, ubijajući hiljade osoba i raselivši stotine hiljada drugih, navodi list.

‘Ako ćete napasti, učinite to brzo’

Borbe su prekinule protok libijske nafte, donijele novu nestabilnost u regiju i znatno umanjile utjecaj Washingtona, navodi NYT.

List navodi da se telefonski razgovor između Boltona i Haftara dogodio u kritičnom trenutku.

Iako su se mirovni pregovori približavali, Haftar je svoje snage prebacio u strateški grad južno od Tripolija i bio je spreman za iznenadni napad.

Kada je Haftar od Bijele kuće zatražio odobrenje za napad, odgovor Boltona bio je “žuto svjetlo”, a ne zeleno ili crveno, navodi list, pozivajući se na bivšeg visokog službenika u američkoj administraciji.

No, trojica zapadnih diplomata, upoznata s telefonskim razgovorom između Haftara i visokih američkih zvaničnika, navode da je reakcija Boltona bila manje dvosmislena i da je tada Haftaru rekao: “Ako ćete napasti, učinite to brzo.”

Diplomati su dodali da je Haftar to razumio kao izričito odobrenje, navodi američki list.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO