Korona virus ne zaustavlja Bidenovu kampanju

Biden je najavio da hoće ženu na funkciji potpredsjednika SAD-a (EPA)
Biden je najavio da hoće ženu na funkciji potpredsjednika SAD-a (EPA)

Kampanja bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke ne gubi na intenzitetu ni tokom epidemije korona virusa u SAD-u, javlja AP.

Senatorica Kamala Harris iz Kalifornije prikuplja donacije za Bidena, senatorica Amy Klobuchar, doskorašnja Bidenova rivalka, hvali bivšeg potpredsjednika na televiziji i Twitteru, a guvernerka Michigana Gretchen Whitmer pojavila se u popularnoj TV-emisiji The Daily Show u majici s izazivačkom porukom na račun predsjednika Trumpa.

U jeku pandemije korona virusa demokratski predsjednički kandidat Joe Biden ulazi u proces odabira kandidata za potpredsjednika, koji bi se zajedno s njim najefikasnije borio za glasove Amerikanaca na predstojećim novembarskim predsjedničkim izborima.

Vjeruje se da su kandidatkinje za potpredsjedničku nominaciju – Kamala Harris, Amy Klobuchar i Gretchen Whitmer – javnim nastupima nastojale demonstrirati liderske osobine, i to na političkim temama koje su silom prilika, zbog epidemije korona virusa, dospjele u fokus američkog političkog života.

U jeku Bidenove kampanje za demokratsku predsjedničku nominaciju sve političke teme neminovno su utkane u političku dimenziju borbe protiv smrtonosne epidemije koja hara Amerikom, a predizborni politički skupovi, nezaobilazni instrument svake političke kampanje, jedva da se igdje organiziraju od uvođenja vanrednih mjera.

Žena na funkciji potpredsjednika SAD-a

Savjetnici za strateško planiranje Bidenove kampanje smatraju da je izbor potpredsjedničkog kandidata veoma važna etapa u demokratskom pohodu na Bijelu kuću.

“Sve se promijenilo, pa je u igri strategija br. 2 – steći povjerenje glasača, dokazati nedvosmisleno da su kandidati sposobni upravljati pandemijom”, ukazuje Adrienne Elrod, bivši strateg u izbornom timu Hillary Clinton.

Biden je saopćio da hoće ženu na funkciji potpredsjednika SAD-a, ali je i naglasio da ta osoba mora biti u stanju preuzeti predsjedničku odgovornost u slučaju potrebe.

Bidenov izborni štab smatra da je najbolja kandidatkinja za potpredsjedničku nominaciju guvernerka Michigana Gretchen Whitmer jer je veoma uspješna u svom poslu u Michiganu, uspješno komunicira i koristi medije i, po svemu sudeći, ne zazire i u stanju je izboriti se s kritikama koje stižu od Trumpa.

Predsjednik SAD-a nedavno je guvernerku Michigana oslovio s “ta žena iz Michigana”, a Whitmer se nakon toga pojavila u popularnoj TV-emisiji The Daily Show, koju gledaju milioni Amerikanaca, u majici s natpisom “Ta Žena Iz Michigana”, očito na račun predsjednikovog uvredljivog i pokroviteljskog ponašanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO