SAD: Sjevernokorejski hakeri ugrožavaju finansijske sisteme

Sjeverna Koreja hakerskim aktivnostima prikupila je dvije milijarde dolara za svoj program proizvodnje oružja za masovno uništenje, objavio je ranije UN (EPA)

Zvaničnici američke administracije upozorili su na opasnost od sjevernokorejskih hakera, posebno u bankarskom i drugim finansijskim sektorima, javlja Reuters.

Razlog za upozorenje, koje su zajednički izdali američki State Department, ministarstva finansija i domovinske sigurnosti te Savezni istražni ured (FBI), nije jasan, prenosi Hina.

Sjevernokorejske hakere već duže vrijeme optužuju da napadaju finansijske institucije, a izgleda da se sadržaj objave zasniva na već objavljenim materijalima.

Vladine agencije zasad nisu odgovorile na zahtjeve za komentare, kao ni sjevernokorejska misija u Ujedinjenim narodima.

Ambiciozna digitalna krađa

Sjevernu Koreju optužuju da stoji iza ambiciozne dugogodišnje kampanje digitalnih krađa, uključujući izvlačenje desetaka miliona dolara u gotovini s bankomata, goleme krađe u velikim bankama, iznuđivanje novaca od računarskih korisnika u svijetu i preotimanje digitalnih novčanih transfera. Takvo globalno otimanje novaca izaziva sve veću međunarodnu zabrinutost.  

Prošle godine, npr., u izvještaju Ujedinjenih naroda procijenjeno je da je Sjeverna Koreja “raširenim i sve sofisticiranijim” hakerskim aktivnostima prikupila dvije milijarde dolara za svoj program proizvodnje oružja za masovno uništenje.

U upozorenju od srijede američki zvaničnici naveli su da sjevernokorejske internetske aktivnosti ugrožavaju SAD i zemlje po cijelom svijetu te da “posebno predstavljaju prijetnju integritetu i stabilnosti međunarodnog i finansijskog sistema”.

Izvor: Agencije