Netanyahu i Gantz obnovili pregovore o vladi jedinstva

Nakon najnovijih izbora u martu ni Gantz ni Netanyahu nisu imali većinu u parlamentu (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu i njegov rival Benny Gantz obnovili su pregovore o formiranju vanredne vlade nacionalnog jedinstva, javljaju izraelski mediji. 

Gantzov mandat da formira vladajuću koaliciju koji mu je povjerio predsjednik Izraela Reuven Rivlin ističe u ponoć, prenosi Beta. 

Taj rok je produžen u ponedjeljak za 48 sati, kada su Netanyahu i Gantz zajedno tražili od predsjednika Rivlina da im da još vremena da se dogovore. 

Ako oni ne postignu dogovor do isteka roka, predsjednik Rivlin će po svoj prilici dati parlamentu (Knessetu) 21 dan na raspolaganje da nominuje kandidata za premijera. 

U slučaju da ni to ne uspije u Izraelu će biti održani četvrti izbori za nešto više od godinu dana. 

Izvori bliski Gantzovoj partiji centra Plavo i bijelo izrazili su strah da Netanyahu nije zainteresovan za dogovor. 

Dosad bez pobjednika 

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi Netanyahuov konzervativni Likud osvojio jasnu većinu na novim izborima. 

U dosadašnje tri runde izbora nije bilo jasnog pobjednika. 

Nakon najnovijih izbora u martu ni Gantz ni Netanyahu nisu imali većinu u parlamentu, niti jasan put ka osnivanju održive vladajuće koalicije. 

Predsjednik Rivlin je ipak povjerio zadatak Gantzu da formira novu vladu jer je tog bivšeg komandanta izraelske vojske većina poslanika podržala za premijera. 

Zbog širenja zaraze korona virusa učestali su pozivi da se osnuje vanredna vlada nacionalnog jedinstva, pa su Netanyahu i Gantz počeli da pregovaraju o tome. 

Međutim, nakon početnog uspjeha, pregovori su se iskomplikovali, ali su njih dvojica u ponedjeljak ponovo tvrdili da su postigli značajan napredak i zato su tražili produžetak roka za dogovor. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO