Mediji: U Japanu životno ugroženo 400.000 ljudi

U Japanu se širenje zaraze ubrzalo proteklih sedmica (EPA)

Japan je u srijedu pozvao svoje građane da ostanu kod kuće, dok medijski izvještaji upozoravaju da bi ih do 400.000 moglo umrijeti od bolesti izazvane novim korona virusom bez hitne akcije, a premijer Shinzo Abe pod pritiskom je da izdvoji još novca.

Japan, koji testira samo ljude sa simptomima bolesti COVID-19, dosad je prijavio više od 8.000 zaraženih i približno 200 smrtnih slučajeva, prenosi Hina.

Izvještaji iz japanskih medija navode neobjavljenu prognozu Ministarstva zdravstva po kojoj bi broj žrtava mogao doseći 400.000 bez zaštitnih mjera.

Osim toga, procjenjuje se da bi respiratore moglo zatrebati do 850.000 ljudi.

U Japanu se širenje zaraze ubrzalo proteklih sedmica, pogotovo u Tokiju.

Vlada je odgovorila proglašavanjem vanrednog stanja u Tokiju i u još šest područja te kaže da joj je cilj da se interakcija među ljudima zaustavi do 70 posto.

Pomoć najugroženijima

Mjere uključuju zahtjev da se ljudi izoliraju te da se zatvore kompanije, premda u zemlji nema kazni koje bi prisiljavale na pridržavanje mjera.

Glasnogovornik Vlade i generalni sekretar kabineta Yoshihide Suga pozvao je ljude da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu Vladi u ostvarenju cilja.

Glavni grad prijavio je više od 125 novih slučajeva u srijedu, prema javnoj mreži NHK.

I dok Suga poziva na saradnju, premijer Abe pod pritiskom je da se svakom državljaninu dodatno uplati 100.000 jena (približno 900 eura), uz paket ekonomskog poticaja od tri milijarde dolara, koji uključuje isplatu od 300.000 jena (2.700 eura) domaćinstvima čiji su prihodi pali zbog pandemije.

Govoreći na redovnom poslijepodnevnom brifingu, Suga je rekao da će Vlada razmotriti daljnje mjere, ali da zasad želi “proširiti pomoć najteže pogođenim domaćinstvima”.

Abe će sljedećeg vikenda odlučiti hoće li produžiti vanredno stanje, nakon savjetovanja s medicinskim stručnjacima, potvrdila su dva upućena izvora za Reuters.

Izvor: Agencije