Video: Deseci poginulih u tornadima na jugu SAD-a

U saveznim državama Mississipiju i u Louisiani guverneri su proglasili vanredno stanje (Reuters)

U tornadima koja su u nedjelju i u ponedjeljak harala na jugu Sjedinjenih Američkih Država poginule su najmanje 32 osobe, doznaje se od službenih izvora i iz američkih medija.

Uništene kuće, iščupano drveće, prevrnuti automobili… oluja je poharala područje od Teksasa do Južne Karoline, piše Hina, pozivajući se na AFP.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je uoči početka dnevne konferencije za novinare u Bijeloj kući u vezi s korona virusom uputio saučešće porodicama žrtava.

“Moja administracija će učiniti sve što može kako bi pomogla tim zajednicama da se oporave”, rekao je on, spomenuvši “strašnu i razornu snagu tornada”.

Više od 1,3 ljudi miliona bez struje

Više od 1,3 miliona ljudi ostalo je bez električne energije, objavila je mrežna stranica poweroutage.us.

U saveznim državama Mississipi i u Louisiana guverneri su proglasili vanredno stanje.


[Mississippi Emergency Management Agency via Storyful]

Tu su odluku donijeli kako bi “zaštitili zdravlje i sigurnost stanovnika”, napisao je na Twitteru guverner Mississipija Tate Reeves, poručivši stanovnicima da “nisu sami”.

Američka nacionalna meteorološka služba izdala je najviši stepen upozorenja na tornado, istaknuvši da vjetar koji puše 235 kilometra na sat ostavlja za sobom razorne posljedice.


[Vince Toney via Storyful]

Guverner je više puta upozoravao na tornado, pozivajući stanovnike da poštuju upute za zaštitu od korona virusa ako zaštitu potraže u nekom od javnih skloništa predviđenih u slučaju vremenskih katastrofa.

“Šteta je ogromna i podsjećam da svi moramo pažljivo pratiti prognozu”, napisao je na Twitteru John Bel Edwards, guverner Louisiane.

Izvor: Agencije