Velik šumski požar u okolini Černobila ne jenjava

Ukrajinske vlasti već nekoliko dana ne iznose procjenu o razmjeri požara (EPA)

Više od 400 ukrajinskih vatrogasaca borilo se u ponedjeljak s velikim šumskim požarom oko kontaminirane zone u Černobilu,

Vlasti ne pokazuju zabrinutost, a posmatrači tvrde da se vatra opasno primiče nuklearnoj elektrani.

“Nuklearna elektrana u Černobilu, skladišta radioaktivnog otpada i druge važne infrastrukture na kontaminiranom području nisu ugroženi”, rekao je Volodimir Demčuk, visoki dužnosnik ukrajinske službe za vanredne situacije na videosnimku objavljenom na Facebooku.

Dodao je da je glavni zadatak vatrogasaca lokalizirati požar i ograničiti mu širenje, prenosi Hina.

Ukrajina u gašenju požara, koji je buknuo 4. aprila, a raspiruje ga jak vjetar, koristi helikoptere i kanadere.

‘Velik i nepredvidljiv požar’

Nevladina organizacija Greenpeace tvrdi da je ovo do sada najveći požar u černobilskoj kontaminiranoj zoni, koja se proteže u krugu od 30 kilometara oko elektrane koja trenutno ne radi.

Pozivajući se na satelitske snimke, ta organizacija tvrdi da je vatra tek “oko 1,5 kilometara” udaljena od kupole u kojoj je zatvoren reaktor koji je eksplodirao u havariji u aprilu 1986. godine.

Ukrajinske vlasti već nekoliko dana ne iznose procjenu o razmjeri požara.

Sergij Zibcev, direktor Regionalnog centra za praćenje požara u Istočnoj Evropi, sa sjedištem u Kijevu, koji je povezan s programom Ujedinjenih naroda, rekao je da je požar “velik i nepredvidiv”.

“Na zapadu kontaminirane zone već je zahvatio 20.000 hektara, po našoj procjeni, kazao je on za AFP.

Direktor organizacije koja organizira posjete tom području uz vodiča Jaroslav Jemeljanjenko objavio je na Facebooku da se požar primakao fantomskom gradu Pripjatu, koji je evakuiran nakon katastrofe 1986. godine.

Vatra zapaljena zbog ‘zabave’

Zamjenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je na Facebooku da su skladišta radioaktivnog otpada “potpuno sigurna”.

Ukrajinske vlasti tvrde da požar nije uzrokovao porast radioaktivnosti.

Požar je uzrokovao mladić koji živi blizu te černobilske zone i kojem prijeti pet godina zatvora zbog “uništavanja raslinja”.

Dvadesetsedmogodišnjak kaže da je zapalio travu kako bi se “zabavio”, prenosi policija.

Jedan od reaktora u černobilskoj elektrani eksplodirao je 26. aprila 1986. godine i, po nekim procjenama, kontaminirao tri četvrtine Evrope.

Od tada je područje u krugu od 30 kilometara oko elektrane uglavnom napušteno.

Izvor: Agencije