UN upozorava na ‘opasnu epidemiju dezinformacija’

'Treba vjerovati novinarima i onima koji provjeravaju podatke u nizu lažnih teorija i objava na društvenim mrežama', kaže Guterres (EPA)

Pandemija bolesti COVID-19 izazvala je “opasnu epidemiju dezinformacija”, upozorio je u saopćenju generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, ali nije naveo konkretne slučajeve zemalja ni medija.

“U vrijeme kad bi glavnu riječ trebale imati nauka i solidarnost tzv. zdravstveni savjeti izazivaju štete i šire se laži, a teorije zavjere i mržnja zarazile su internet, stigmatizirajući i klevećući ljude i grupe”, upozorio je šef Ujedinjenih naroda, prenosi Hina.

Vjerovanje nauci

“Svijet se mora ujediniti protiv te bolesti”, zahtijevao je i ocijenio da će vakcina pružiti povjerenje i da prije svega treba vjerovati nauci.

“Treba vjerovati novinarima i onima koji provjeravaju podatke u nizu lažnih teorija i objava na društvenim mrežama. Velike kompanije društvenih mreža moraju preduzeti više na eliminaciji mržnje i štetnih tvrdnji o bolesti COVID-19”, ocijenio je Guterres.

“Zajedno odbacimo laži i gluposti kako bismo izgradili zdraviji, pravedniji i otporniji svijet”, zaključio je Guterres u saopćenju.

Izvor: Agencije