U Francuskoj otvoreni arhivski dosjei o nestalima u Alžirskom ratu

Macron je ranije odao priznanje harkijima, alžirskim borcima koji su bili u sastavu francuskih oružanih snaga, a kasnije zaboravljeni u Francuskoj (Al Jazeera)

Francuska vlada otvorila je gotovo 100 arhivskih dosjea o nestalima tokom Alžirskog rata (1954–1962) ukazom objavljenim u Službenom glasniku.

Taj ukaz omogućava slobodan pristup arhivskim dosjeima koji se čuvaju u francuskoj Nacionalnoj arhivi, prenosi Beta od agencije AFP.

Dosjee je sastavila Komisija za očuvanje prava i individualnih sloboda, koju je 1957. osnovao tadašnji francuski premijer Guy Mollet. Komisija je bila zadužena istražiti je li bilo vojne represije, mučenja i nestanka ljudi za vrijeme bitke za glavni grad Alžira, od januara do septembra 1957.

‘Zacjeljivanje rana’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron od početka svog petogodišnjeg mandata 2017. uradio je niz akcija u cilju da se “zacijele rane” u francuskom društvu od završetka rata za nezavisnost Alžira.

Macron je, između ostalog, odao priznanje harkijima, alžirskim borcima koji su bili u sastavu francuskih oružanih snaga, a kasnije zaboravljeni u Francuskoj.

Historičar Benjamin Stora ocijenio je da će ti arhivski dokumenti “omogućiti bolje upoznavanje s tim periodom jer postoje mnogi mitovi o tom ratu”.

Od kraja rata za nezavisnost Alžira 1962. Francuska i Alžir održavaju istovremeno bliske i složene odnose uz pozadinu burnog pomirenja.

Te dvije zemlje imaju jake ekonomske veze, dobru saradnju obavještajnih službi, ali i bolnu kolonijalnu prošlost, uz veliku alžirsku zajednicu u Francuskoj.

Izvor: Agencije