Pandemija u Evropi: Gotovo polovina preminulih u staračkim domovima

Udio korisnika staračkih domova povezanih sa smrću od korona virusa u pet evropskih zemalja iznosi od 42 posto u Belgiji do 57 posto u Španiji, tvrde stručnjaci (EPA)

Gotovo polovina smrtnih slučajeva u Evropi od bolesti COVID-19 zabilježena je u domovima za starije i nemoćne, ali mnogi od njih nisu uključeni u službene podatke ili uopće nisu zavedeni kao slučajevi povezani s trenutnom pandemijom, saopćili su stručnjaci.

Stručnjaci iz udruženja Long Term Care Policy Network (LTCPN) pri Londonskoj školi ekonomije (LSE) procjenjuju da udio korisnika staračkih domova povezanih sa smrću od korona virusa u pet evropskih zemalja iznosi od 42 posto u Belgiji do 57 posto u Španiji, prenosi Hina.

Uz te dvije zemlje, LTCPN je istražio službene podatke i novinske izvještaje u Italiji, Francuskoj i Irskoj.

Nedovoljno testiranja

Njihov je zaključak da vrlo malo zemalja sistematski testira osoblje i štićenike staračkih domova, što otežava procjene o broju zaraženih i umrlih te da je jedini način usporediti stopu smrtnosti za vrijeme pandemije sa stopom smrtnosti u istom razdoblju prethodnih godina.

Također navode da su podaci zemalja “neuporedivi” zbog nedostatka informacija i zato što svaka zemlja ima drugačiju metodologiju.

“Raspolažemo samo trima epidemiološkim studijama s početka marta i sve tri su iz SAD-a. Vrijeme je da se objavi više informacija kako bismo imali bolji uvid i smjernice kako dalje postupati”, napisala je na Twitteru Adelina Comas-Herrera, koautorica izvještaja tima pri LSE-u.

Izvor: Agencije