Obama podržao Bidena kao kandidata demokrata na izborima u SAD-u

Sandersovo povlačenje iz demokratske utrke otvorilo je put Bidenovoj izbornoj bici (EPA)

Bivši američki predsjednik Barack Obama izjavio je da podržava Joea Bidena kao kandidata demokrata na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, smatrajući da je sposoban “voditi Amerikance kroz najmračnije sate” kroz koje prolazi zemlja, pogođena pandemijom korona virusa.

“Vjerujem da Joe (Biden) posjeduje sve kvalitete koje treba imati jedan predsjednik u ovom trenutku”, rekao je Obama u videoporuci, prenosi Beta.

Bivši američki predsjednik dodao je da Biden ima temperament i iskustvo da vodi Amerikance “kroz neke mračne sate i izliječi ih dugim oporavkom”.

Obamina podrška

“Zbog toga sam ponosan što podržavam Bidena da postane predsjednik SAD-a”, dodao je Obama.

Bivši američki predsjednik i dalje je veoma popularan kod demokrata, tako da je njegova podrška važna za Bidena (77), koji je bio potpredsjednik SAD-a za vrijeme Obaminih mandata.

Obama je podršku objavio dan nakon što je Bernie Sanders, Bidenov posljednji suparnik u utrci demokrata za predsjedničku nominaciju, u ponedjeljak dao svoju podršku.

Tri godine nakon što je otišao iz Bijele kuće Barack Obama i njegova supruga Michelle dvije su najpopularnije figure Demokratske stranke.

Pridobijanje Sandersovih pristalica

“Bit će to prelomna tačka za potpredsjednika”, rekao je ranije Antjuan Seawright, demokratski strateg. “On je faktor ujedinjenja u ovoj stranci; nakon turbulentnih predizbora može zacrtati put naprijed.”

Sandersovo prošlosedmično povlačenje iz demokratske utrke otvorilo je put izbornoj bici bivšeg potpredsjednika Bidena i republikanskog predsjednika Donalda Trumpa 3. novembra.

Biden je izjavio da je spreman na žestok okršaj. Na tom putu morat će prvo ujediniti liberalno i umjereno krilo Demokratske stranke, a pridobijanje okorjelih Sandersovih pristalica neće biti lagano.

Izvor: Agencije