MMF odobrio hitnu finansijsku pomoć za 25 zemalja

Fond nastoji da raspoloživi iznos poveća na 1,4 milijarde dolara (EPA)

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je hitnu finansijsku pomoć za 25 zemalja članica iz sredstava za kontrolu i ublažavanje posljedica katastrofa (ČRT) kako bi im omogućio da se fokusiraju na borbu protiv pandemije korona virusa, prenosi Tanjug.

Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva izjavila je da će tim zemljama inicijalno biti uplaćena bespovratna sredstva radi lakšeg servisiranja njihovog duga prema Fondu, tokom narednih šest mjeseci, inicijalno, kako bi svoje državne budžete usmjerile na vitalne zdravstvene i druge potrebe.

Dodala je da ČRT raspolaže sa oko 500 miliona dolara resursa, uključujući najavljenje uplate od 185 miliona dolara iz Britanije, 100 miliona dolara od Japana, kao i uplate Kine, Holandije i drugih zemalja, ne otkrivajući njihove iznose.

Bespovratna sredstva

Fond nastoji da raspoloživi iznos poveća na 1,4 milijarde dolara, prenosi Reuters.

Ukupno će oko 215 miliona dolara biti utrošeno na bespovratna sredstva za prvih 25 zemalja, za narednih šest mjeseci, rekla je jedna portparolka MMF-a i nagovijestila mogućnost produženja roka do dvije godine.

Prve zemlje koje će dobiti grantove za pokrivanje duga su Afganistan, Benin, Burkina Faso, Centralnoafrička republika, Čad, Komori, Demokratska Republika Kongo, Gambija, Gvineja, Gvineja Bisao, Haiti, Liberija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Nepal, Nigerija, Ruanda, Sao Tome i Principe, Sijera Leone, Solomonova ostrva, Tadžikistan, Togo i Jemen, saopštio je MMF.

Izvor: Agencije