Malta traži pomoć EU-a: Spriječite migrantsku humanitarnu krizu

Malta traži najmanje 100 miliona eura pomoći u hrani, lijekovima i medicinskoj opremi (EPA)

Malta je od Evropske unije zatražila paket pomoći u vrijednosti 100 miliona eura za sprečavanje humanitarne katastrofe među ljudima koji bježe iz Libije, zemlje u kojoj sve veće nasilje dodatno pogoršava posljedice krize s korona virusom.

Nekoliko dana nakon što je Malta zatvorila svoje luke za migrantske brodove, ministar vanjskih poslova Evarist Bartolo u pismu šefu evropske diplomatije Josepu Borrellu upozorio je da stanje postaje neizdrživo, prenosi Hina.

“Migrantski prihvatni centri preplavljeni su i, prema vjerodostojnim izvještajima, hiljade migranata iz njih bježe ili im se dozvoljava da napuste kampove”, stoji u pismu.

Očajni ljudi

“U tom užasnom kontekstu postoje svi uvjeti za izbijanje prave humanitarne katastrofe jer očajni ljudi u Sredozemnom moru vide jedini način bijega”, naveo je Bartolo.

I Italija i Malta, dvije zemlje koje su najviše na udaru migrantskog vala iz sjeverne Afrike, prošle sedmice zatvorile su svoje luke zbog pandemije korona virusa.

U Italiju je, prema navodima UNHCR-a, ove godine stiglo 3.229 migranata, a na Maltu 1.135.

Malta traži najmanje 100 miliona eura pomoći u hrani, lijekovima i medicinskoj opremi kako bi se ublažili teški uvjeti u kojima žive migranti, radije nego da riskiraju živote u pokušaju prelaska preko mora.

Izvor: Agencije