Komunistička partija Kine prozvana zbog zataškavanja u Wuhanu

Autori tvrde da je ušutkavanje zviždača direktno doprinijelo širenju epidemije bolesti COVID-19 (Reuters)

Više od 100 političara, naučnika i aktivista iz Evrope, Australije i SAD-a potpisalo je otvoreno pismo kojim se kritizira Komunistička partija Kine (KPK) zbog zataškavanja razmjera epidemije korona virusa u Wuhanu.

Potpisnici pisma, objavljenog u utorak u Hong Kong Free Pressu, ukazali su na kulturu straha, zbog koje su zataškavane ključne informacije za borbu protiv korona virusa.

U pismu, koje su potpisali zastupnici parlamenata, članovi trustova mozgova i univerzitetski profesori, navodi se da su “izvori pandemije u zataškavanju komunističkih vlasti u Wuhanu, u pokrajini Hubei”, što je, “pod utjecajem Komunističke partije Kine i Svjetske zdravstvene organizacije” (WHO), u prvi tren umanjilo važnost virusa, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Pozivajući se na iskaze brojnih ljekara, naučnika i novinara koji se ne uklapaju u partijski narativ, autori tvrde da je ušutkavanje zviždača, poput dr. Li Wenlianga, koji je umro od korona virusa, direktno doprinijelo širenju epidemije.

Novinari nestali ili u pritvoru

“Pandemija nas prisiljava da se suočimo s bolnom istinom: politiziranjem svih aspekata života, uključujući zdravlje ljudi, dugotrajna autokratska jednostranačka vlast u Narodnoj Republici Kini ugrozila je svakoga”, piše u pismu.

Potpisnici su pohvalili pojedince koji su kritizirali KPK, uključujući neke novinare, od kojih su su neki nestali ili su u kućnom pritvoru.

Početkom aprila više od 100 kineskih naučnika potpisalo je otvoreno pismo namijenjeno “brojnim kritičkim glasovima koji politiziraju pandemiju bolesti COVID-19”.

Naučnici bliski kineskim vlastima tvrde da je tačan izvor širenja virusa “nevažan” te da je fokusiranje na porijeklo bolesti COVID-19 “upiranje prstom i politiziranje”.

Izvor: Agencije