Gantz i Netanyahu imaju 48 sati za formiranje vlade

Predsjednik je, na zahtjev dvojice stranačkih čelnika, odobrio vanredno produženje koalicijskih pregovora (EPA)

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin je predsjedniku parlamenta Bennyju Gantzu i premijeru Benjaminu Netanyahuu dao dodatnih 48 sati da, u trenutku kada se zemlja suočava s krizom korona virusa, hitno formiraju vladu nacionalnog jedinstva.

Pošto je Gantzu u ponedjeljak u ponoć istekao mandat za formiranje vlade, Rivlin je dao zeleno svijetlo zajedničkom zahtjevu dvaju političkih čelnika da do srijede u ponoć dogovore vladu nacionalnog jedinstva i tako okončaju najdužu političku krizu u historiji Izraela, prenosi Hina.

Rivlin je odlučio produžiti rok za 48 sati “na osnovu dojma da su Gantz i Netanyahu vrlo blizu postizanja sporazuma”, saopćio je predsjednikov ured.

 

Gantz, bivši general i čelnik centrističke stranke Kahol Lavan (Plavo i bijelo, po bojama izraelske zastave), dobio je mandat za formiranje buduće vlade nakon parlamentarnih izbora 2. marta, trećih u manje od godinu dana.

Odrekavši se, barem kratkoročno, ambicije da postane premijer, Gantz je izazvao iznenađenje kada je krajem marta objavio namjeru da oformi vladu zajedno sa suparnikom Netanyahuom, kako bi zemlja dobila prijeko potrebnu vladu u trenutku kada se suočava s epidemijom Covida-19.

No, razgovori između dva politička tabora nisu bili okončani do ponedjeljka u ponoć i, prema tom scenariju, Rivlin je u teoriji trebao zastupnicima dati tri sedmice vremena da pronađu kandidata koji je sposoban dobiti dovoljnu podršku za formiranje buduće vlade.

No, na zajednički zahtjev dvojice čelnika, predsjednik je odobrio vanredno produženje koalicijskih pregovora.

“Netanyahu, kucnuo je trenutak istine. Izraelci od nas očekuju da ostavimo po strani naše razmirice i da zajedno radimo za njih (…) Historija nam neće oprostiti ako to ne uradimo”, rekao je Gantz u televizijskom obraćanju.

Premijeru se sudi za korupciju

Objasnio je da mu vanredna situacija u zemlji nalaže da se odrekne obećanja da neće biti u vladi koju vodi Netanyahu.

Netanyahu je sredinom marta trebalo početi suđenje nakon podizanja optužnice za korupciju u nizu slučajeva, ali je odgođeno nakon uvođenja mjera izolacije i privremenog zatvaranja sudova.

Taj 70-godišnjak već 14 godina vodi Izrael.

Posljednjih godinu dana vodi prelaznu vladu.

Izvor: Agencije