Bijela kuća: Trump neće otpustiti Faucija

Moguće je da Bijela kuća želi izvršiti pritisak na Anthonyja Faucija i tako ga natjerati da podnese ostavku (AFP)

Bijela kuća je saopćila da Donald Trump neće otpustiti glavnog eksperta za zarazne bolesti Anthonyja Faucija, iako je predsjednik SAD-a retvitao poziv da se otpusti ekspert.

“Ta medijska priča je smiješna. Doktor Fauci je bio i ostat će pouzdan savjetnik predsjednika Trumpa”, rekao je u ponedeljak glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley, prenosi Al Jazeera English.

Trump je u nedjelju na svom Twitter nalogu retvitao poruku “Vrijeme za otkaz Fauciju”, odbacujući kritike na sopstveni račun zbog spore reakcije na epidemiju korona virusa.

Poruku je napisala DeAnna Lorraine iz Republikanske stranke, navodeći da Fauci tvrdi da je Trump mogao spasiti više života da je slušao medicinske stručnjake.

“Fauci je govorio ljudima 29. februara da nema razloga za brigu i da to ne predstavlja prijetnju za američku javnost. Vrijeme za otkaz Fauciju”, navela je ona.

Fauci je postao poznat široj javnosti kao lider u borbi protiv korona virusa.

‘Nije kriv samo jedan faktor’

Tokom krize se suprotstavljao ili ispravljao Trumpa po naučnim pitanjima, uključujući pitanje efikasnosti antimalarijskog lijeka hidroksihlorokina u borbi protiv korona virusa.

Upitan tokom ranijeg gostovanja na CNN-u o pisanju New York Timesa o ranim upozorenjima na korona virus koje je Bijela kuća dobila, Fauci je priznao da bi zatvaranje zemlje ranije moglo spasiti živote, ali je naglasio da je više faktora bilo u igri.

“Očito, bilo bi bolje da smo imali bolji start, ali mislim da se ne može reći da smo tu gdje smo samo zbog jednog faktora,” poručio je Fauci.

“Vrlo je komplicirano”, dodao je.

Fauci je rekao da je Trump poslušao njegov savjet kada je preporučio da se poduzmu napori za ublažavanje kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

Fauci, koji je već na meti krajnje desnice zbog svojih kontradikcija Trumpu, sada je privukao dodatne kritike.

Trump je, također, demantirao priču New York Timesa kroz nekoliko tvitova, nazvavši je “lažnom”, bez obrazloženja.

Više vjeruju Fauciju nego Trumpu

Prošle sedmice, tokom konferencije za novinare u Bijeloj kući o korona virusu, Trump je uskočio i spriječio Faucija da odgovori na pitanje o hidroksihlorokinu.

Anthony Fauci (79) je direktor Nacionalnog instituta za alergiju i infektivne bolesti od 1984. godine.

Nekadašnji predsjednik George W. Bush dodijelio mu je Predsjedničku medalju slobode 2008. godine.

Neke ankete pokazale su da Amerikanci tokom zdravstvene krize više vjeruju Fauciju nego Trumpu.

Trump je tokom posljednje konferencije za novinare kazao kako misli da je Fauci “divan tip”.

Izvor: Al Jazeera English