Američki kongresmen i senator od Pompea traže sankcije za Srbiju

Engel: 'Kosovo je blizak saveznik Sjedinjenih Američkih Država' (EPA)

Predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku u Zastupničkom domu Eliot Engel i vodeći demokrat u senatskom odboru Robert Menendez poslali su pismo državnom tajniku Mikeu Pompeu u kojem izražavaju zabrinutost zbog tvrdog pristupa Trumpove administracije dijalogu između Srbije i Kosova, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić iz Washingtona.

Hvaleći angažman administracije na rješavanju problema na Balkanu, dvojica istaknutih demokratskih zakonodavaca izražavaju zabrinutost američkom državnom tajniku zbog tvrdog pristupa prema izabranoj Vladi Kosova:

“Slažemo se da kosovske pristojbe na proizvode iz Srbije, koje su sada ukinute, najviše štete Kosovu i njegovim građanima. No, takva se praksa koristi svugdje u svijetu, često i od Trumpove administracije. Kosovo je blizak američki saveznik i tražimo da prihvatite strpljiv i konstruktivan pristup prema kosovskoj, demokratski izabranoj vladi. Dodatno nas brine činjenica da je Trumpova administracija nametnula financijske kazne Vladi Kosova, koja je preuzela vlast samo nekoliko tjedana ranije. Naravno, ne zauzimamo nikakav stav prema tomu koga građani Kosova biraju kao svoje čelnike, ali tražimo od vas da novoj vladi date priliku da popuni ključna ministarstva i imenuje ljude na ključne pozicije.”

Manjak ravnoteže

Pritisak Trumpove administracije na Kosovo događa se u isto vrijeme kad Srbija nastoji delegitimizirati Kosovo uz pozivanje drugih vlada na poništavanje priznanja Kosova. Richard Grenell, posebni izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije, pozvao je 23. siječnja Srbiju da prestane s kampanjom poništavanja priznanja Kosova u isto vrijeme kad je pozvao Kosovo da ukine pristojbe. Međutim, izgleda da je od tog dana američki pritisak na Srbiju oslabio, dok je pritisak na Kosovo ojačao.

Manjak ravnoteže koji Trumpova administracija pokazuje između Srbije i Kosova treba gledati i u kontekstu činjenice da Srbija jača veze s Moskvom te da uvozi sve više oružja iz Rusije.

“Molimo vas da nas obavijestite zašto administracija nije nametnula sankcije Srbiji zbog toga niti je aktivno izvršila pritisak na Srbiju da okonča globalna nastojanja za poništavanje priznanja Kosova”, navodi se, među ostalim, u pismu dvojice demokratskih zakonodavaca prvom čovjeku State Departmenta.

Izvor: Al Jazeera