Sud pod kontrolom Husa osudio na smrt četiri novinara

Amnesty International je naveo da su optužbe lažne (EPA)

Jedan jemenski sud pod kontrolom proiranske pobunjeničke grupe Husi na smrt je osudio četvericu novinara proglašenih krivim za špijunažu.

Prema riječima njihovog advokata, oni su u grupi od deset novinara koje su Husi lišili slobode 2015. godine i optužili za “kolaboraciju s neprijateljem”, odnosno s vojnom koalicijom, predvođenom Saudijskom Arabijom, koja pet godina ratuje protiv Husa, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U saopćenju izdatom prošle godine, Amnesty International je naveo da su optužbe lažne i da su pritvoreni novinari tučeni, lišavani vode za piće i primoravani u rukama satima držati cigle.

Sud u Sani, gradu koji u svojim rukama drže pobunjenici, ostalih šestero novinara osudio je na zatvorske kazne na osnovu sličnih optužbi, uključujući one za “širenje lažnih vijesti i glasina” u cilju pomaganja vojnoj koaliciji.

Obje strane kršile slobodu medija

Advokatima odbrane nije bilo dozvoljeno da prisustvuju suđenju, a moguće je uložiti žalbu na presudu.

Građanski rat, koji u Jemenu traje od 2014. godine, izazvao je najveću humanitarnu krizu u svijetu, život je izgubilo više od 100.000 ljudi, dok milioni drugih ispaštaju zbog nestašica hrane i medicinske njege.

Prema navodima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), sa sjedištem u New Yorku, obje zaraćene strane kršile su slobodu medija.

Izvor: Agencije