Prihvaćene optužnice za 20 Saudijaca zbog ubistva Khashoggija

Novinar The Washington Posta Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu oktobra 2018. godine (EPA)

Sud u turskoj metropoli Istanbulu prihvatio je optužnicu koju je tužilaštvo u tom gradu podnijelo protiv 20 saudijskih državljana osumnjičenih za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, javlja agencija Anadolija u nedjelju.

Jučer je 11. Krivični sud u Istanbulu prihvatio optužnicu na 117 stanica koju je tužilaštvo spremilo po istrazi o ubistvu novinara Khashoggija koji je 2. oktobra 2018. godine svirepo pogubljen u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, a njegovi posmrtni ostaci su potom u potpunosti uništeni.

Među optuženim su Ahmad Mohammad Asiri i Saud Al Qahtani koji se terete da su od početka planirali Khashoggijevo ubistvo i shodno tom planu odredili egzekutore i izdali im naređenja. Za obojicu se traži izricanje višestrukih doživotnih zatvorskih kazni.

Optužnice su podignute i protiv 18 osoba koja se terete za ubistvo s predumišljajem i svirepo mučenje žrtve. Te osobe su prvobitno planirale Khashoggija vratiti u Saudijsku Arabiju, a imali su i spreman plan ubistva davljenjem ako žrtva ne prihvati da ide s njima. Za 18 optuženih također se traži izricanje višestrukih smrtnih kazni.

Izvještaj Komesarijata UN-a

Novinar The Washington Posta Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi, podsjeća Anadolija.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

Izvor: Agencije