Korona glavna tema njemačkog predsjedavanja EU-om

Heiko Maas: Smanjenje ograničenja putovanja bit će jedan od prvih zadataka kada izađemo iz opasnosti
Heiko Maas: Smanjenje ograničenja putovanja bit će jedan od prvih zadataka kada izađemo iz opasnosti

Pandemija korona virusa bit će glavna tema programa Evropske unije kada Njemačka preuzme rotirajuće predsjedanje Evropskim vijećem u drugoj polovini godine, istakao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

U uredničkom komentaru za list Die Welt je otvoreno govorio o globalnom rješavanju krize, kritizirajući Sjedinjene Američke Države zbog sporosti, a Kinu zbog autoritarnosti.

Pandemija se proširila na 214 država, zaraženo je 1,8 miliona ljudi, a umrlo više od 110.000, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Napravit ćemo ‘korona predsjedavanje’ da savladamo koronu [virus] i njene posljedice”, napisao je Maas u komentaru objavljenom u njemačkom listu u nedjelju.

Iz krize izvući pouke

Njemačka će od Hrvatske preuzeti predsjedavanje Unijom 1. jula.

Postepeno i koordinirano smanjenje ograničenja putovanja bit će jedan od prvih zadataka “kada iziđemo iz opasnosti”, napisao je šef njemačke diplomatije.

Blok iz krize mora izvući i pouke, poput poboljšanja civilne zaštite EU-a i zajedničke nabave i proizvodnje lijekova, istakao je Maas.

Također, treba “ispraviti greške” koje su se pokazale u krizi, naglasio je on, upozorivši na ograničenja demokratije i vladavine prava “pod krinkom borbe protiv korone, koji su neprihvatljivi u Evropi”.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministri finansija eurozone postigli su sporazum o paketu pomoći zemljama članicama u borbi protiv epidemije. Vrijednost paketa je 540 milijardi eura, a koristit će se za pomoć zdravstvu, preduzećima, kao i za podršku zapošljavanju. Konačnu odluku o paketu 23. aprila donijet će čelnici zemalja članica EU.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO