Korona glavna tema njemačkog predsjedavanja EU-om

Heiko Maas: Smanjenje ograničenja putovanja bit će jedan od prvih zadataka kada izađemo iz opasnosti (EPA)
Heiko Maas: Smanjenje ograničenja putovanja bit će jedan od prvih zadataka kada izađemo iz opasnosti (EPA)

Pandemija korona virusa bit će glavna tema programa Evropske unije kada Njemačka preuzme rotirajuće predsjedanje Evropskim vijećem u drugoj polovini godine, istakao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

U uredničkom komentaru za list Die Welt je otvoreno govorio o globalnom rješavanju krize, kritizirajući Sjedinjene Američke Države zbog sporosti, a Kinu zbog autoritarnosti.

Pandemija se proširila na 214 država, zaraženo je 1,8 miliona ljudi, a umrlo više od 110.000, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Napravit ćemo ‘korona predsjedavanje’ da savladamo koronu [virus] i njene posljedice”, napisao je Maas u komentaru objavljenom u njemačkom listu u nedjelju.

Iz krize izvući pouke

Njemačka će od Hrvatske preuzeti predsjedavanje Unijom 1. jula.

Postepeno i koordinirano smanjenje ograničenja putovanja bit će jedan od prvih zadataka “kada iziđemo iz opasnosti”, napisao je šef njemačke diplomatije.

Blok iz krize mora izvući i pouke, poput poboljšanja civilne zaštite EU-a i zajedničke nabave i proizvodnje lijekova, istakao je Maas.

Također, treba “ispraviti greške” koje su se pokazale u krizi, naglasio je on, upozorivši na ograničenja demokratije i vladavine prava “pod krinkom borbe protiv korone, koji su neprihvatljivi u Evropi”.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministri finansija eurozone postigli su sporazum o paketu pomoći zemljama članicama u borbi protiv epidemije. Vrijednost paketa je 540 milijardi eura, a koristit će se za pomoć zdravstvu, preduzećima, kao i za podršku zapošljavanju. Konačnu odluku o paketu 23. aprila donijet će čelnici zemalja članica EU.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO