Afrikanci u Kini žale se na diskriminaciju zbog virusa

Guangzhou je dom najvećoj afričkoj zajednici u Kini (EPA)

Afrički stanovnici južnog kineskog metropolisa Guangzhoua požalili su se da se suočavaju s diskriminacijom i optužbama da šire korona virus, što je uzrokovalo diplomatske napetosti.

Građani afričkih korijena izbačeni su iz svojih domova bez najave, prebačeni u hotele i nasumično testirani ili stavljeni u 14-dnevni karanten, uprkos tome što nisu dugo napuštali državu, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Guangzhou je dom najvećoj afričkoj zajednici u Kini.

Šef delegacije Afričke unije Moussa Faki Mahamat pozvao je kineskog ambasadora pri toj organizaciji Liu Yuxija i izrazio “zabrinutost zbog pritužbi na loše postupanje prema Afrikancima u Guangzhou”.

Mahamat je na Twitteru pozvao Peking da poduzme “hitne korektivne mjere”.

‘Nulta tolerancija za diskriminaciju’

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je prošle sedmice kako “u Kini sve strane nacije tretiramo jednako”.

“Odbacujemo navode o različitom tretmanu i imamo nultu toleranciju za diskriminaciju”, dodao je, ali i priznao da se “povremeni incidenti i nerazumijevanje” događaju u pokušajima da se pobijedi virus i spriječi uvoz novih slučajeva.

Strah od drugog vala zaraze korona virusom u Kini sve više okreće ljude protiv stranaca, s obzirom na to da je najveći broj novih zabilježenih slučajeva uvezen izvana.

Međutim, 90 posto slučajeva kineski su državljani koji se vraćaju kući, pokazuju službeni podaci.

Prošle sedmice vlasti u Guangzhouu objavile su da su peterica Nigerijaca bili pozitivni na virus, što je privuklo medijsku pažnju.

Izvor: Agencije