Žestoke reakcije na dopis o medijima u Sloveniji

Slovenska vlada uputila je dopis Vijeću Evrope kao reakciju na ocjene više međunarodnih novinarskih institucija (EPA)

Dopis nove Vlade Slovenije Vijeću Evrope, u kojem tvrdi da većina medija u Sloveniji potiče iz “komunističkog režima” te da su vodeći urednici i novinari navodno pod utjecajem ljevice izazvao je burne reakcije među novinarima, ali i na političkoj sceni.

Vlada je uputila dopis Vijeću Evrope kao reakciju na ocjene više međunarodnih novinarskih institucija kojima su se novinari iz Slovenije žalili da ih nova Vlada i njoj bliski mediji napadaju i vrijeđaju zbog kritičnog pisanja o njenom radu i njenim reakcijama na korona krizu, prenosi Tanjug.

Na takve pritužbe reagirala je i komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je rekla da se novinarima ni u takvoj situaciji ne smije ograničavati rad, prenosi Hina.

Društvo novinara Slovenije (DNS) navelo je u saopćenju za javnost da stajališta navedena u pismu, kao i tvrdnje da u Sloveniji nema pluralizma u medijima, da su oni pristrasni i da kleveću novu, desnu koalicijsku Vladu, u kojoj dominira Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, održavaju samo ideološki stavovi te stranke.

Uporedivost etičkih standarda

Također, ocjenjuje se kako je nanijeta šteta i državi, jer SDS “blati ugled Slovenije u inostranstvu”.

“Slovenija je već 30 godina demokratska država, s medijskim tržištem na kojem postoje različite anomalije, ali je tvrdnja da novinari vode nekakav ideološki rat protiv premijerove stranke i trenutne Vlade vrhunac paranoje”, navodi slovensko novinarsko udruženje.

“Etički standardi većine slovenskih novinara uporedivi su s onima u zapadnim demokratijama, za razliku od medija koji su posredno ili neposredno povezani sa SDS-om Janeza Janše. To su mediji koje izdašno finansiraju mađarske firme, koji se ne drže demokratskih etičkih standarda, nego provode kampanje sramoćenja svih koji se ne slažu s politikom premijerove stranke, manipuliraju činjenicama i šire netoleranciju prema onima koji drukčije izgledaju ili drukčije misle.”

Kako prenose mediji iz Slovenije, nezadovoljstvo slanjem spomenutog dopisa Vijeću Evrope izražavaju i neki Janšini politički partneri u Vladi, tvrdeći da su za to pismo saznali iz medija i da se tome u Vladi nikad nije raspravljalo, što unosi nepovjerenje među stranke u vladajućoj koaliciji.

Opoziciona stranka Socijalnih demokrata (SD) najavila je da će pokrenuti raspravu o sadržaju pomenutog pisma u parlamentu i tražiti odgovornost ministra vanjskih poslova Anžeta Logara.

Javni servis i državna agencija

U spomenutom pismu, koje je objavljeno na internet stranicama Vijeća Evrope, posebno se govori o javnom televizijskom servisu (RTV Slovenija) kao neosvojivoj tvrđavi starih rukovodećih kadrova, rastrošnoj i preglomaznoj ustanovi s malo kvalitetnog programa, a njeno se izvještavanje od formiranja nove Vlade, ali i prije, ocjenjuje kao pristrasno.

Stoga se oglasio i glavni direktor javne televizije Igor Kadunc, koji je istakao da je “kritika s ciljem utjecaja na uređivačku politiku od interesnih grupa, ili čak vladinih predstavnika, nedopustiva” te da je riječ o “pokušaju utjecanja na samostalnost i nezavisnost javnog medija”.

Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič, koji je, uz više drugih novinarskih i uredničkih imena, spomenut u dopisu Vijeću Evrope kao jedan od “starih” kadrova iz bivšeg režima, naveo je u izjavi da je za direktora nacionalne novinske agencije postavljen nakon javnog konkursa 2009. godine, na kojem nije bio jedini kandidat.

Dodao je da je na to mjesto došao u vrijeme kad je premijer bio Borut Pahor, pa očekuje da će se o tvrdnjama iz Vladinog pisma Vijeću Evrope Pahor, kao sadašnji predsjednik države, i sam oglasiti.

Izvor: Agencije