Washington traži više novca za vojno prisustvo u Južnoj Koreji

Mark Esper je zatražio od južnokorejskih vlasti hitan sporazum o podjeli troškova (EPA)

Američki sekretar za odbranu Mark Esper zatražio je od južnokorejskih vlasti hitan sporazum o podjeli troškova za američko vojno angažiranje u odbrambenom sistemu Južne Koreje, od kojeg predsjednik Donald Trump očekuje veće finansijsko učešće zvaničnog Seula.

Sadašnji i bivši zvaničnici američke administracije u neformalnim razgovorima izražavaju sumnju da je postizanje novog sporazuma moguće u skorijoj budućnosti, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik je, kako kažu, već odbio vejrovatno najbolju ponudu Seula, koja je stigla uoči aprilskih parlamentarnih izbora u Južnoj Koreji – povećanje od 13 procenata u odnosu na prethodni sporazum.

Različito tumačenje situacije

Trumpovo odbijanje ponude južnokorejskih vlasti je, prema procjeni upućenih izvora u Washingotnu, skrenulo odnose dvije zemlje u ćorsokak, i to baš u trenutku kada je zbog pandemije korona virusa zanemarena američko-južnokorejska spremnost da vojno odgovore u slučaju eventualnog konflikta sa Sjevernom Korejom.

Veći rizik po odnose Washingtona i Seula američki eksperti za saradnju s Južnom Korejom vide u činjenici da dvije zemlje potpuno različito tumače situaciju.

Trump smatra da bogata Južna Koreja, čija je ekonomija veća od australske, iskorištava SAD, dok vlasti u Seulu percipiraju Washington kao partnera s nerazumnim zahtjevima.

“Ušli smo u pat poziciju, jer SAD ima neumjerene zahtjeve”, zaključio je jedan južnokorejski zvaničnik.

Sa američke strane izražava se razočarenje što postizanje novog, obostrano prihvatljivog sporazuma između Washingtona i Seula nije na pomolu.

Izvor: Agencije