UN traži hitan nastavak mirovnih pregovora u Jemenu

Predstavnik pobunjenika optužio je vladinu koaliciju da je u četvrtak izvela nekoliko napada (EPA)

Specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths predstavio je danas sukobljenim stranama u Jemenu revidirani tekst sporazuma o prekidu vatre i zatražio hitan nastavak mirovnih pregovora u ovoj najsiromašnijom zemlji na svetu.

Griffiths je apelovao na međunarodno priznatu vladu, koju podržava Saudijska Arabija, i na proiranske, šiitske pobunjenike Huse da prihvate predloženi sporazum “bez odlaganja” i da započnu pregovore o razumnom okončanju rata, javlja Tanjug.

Husi odbacili prijedlog

Husi, koji kontrolišu sjever Jemena i prijestolnicu Sanu, ubrzo su odbacili predloženi sporazum uz obrazloženje da zastupa interese Saudijske Arabije, a predstavnik pobunjenika je optužio vladinu koaliciju da je u četvrtak izvela nekoliko oružanih napada.

Griffiths je rekao da je tekst sporazuma o obustavi neprijateljstava, započinjanju političkog procesa i donošenju ekonomskih i humanitarnih mjera izbalansiran.

Vijeće sigurnosti UN-a je pozdravio sinoć najavu o unilateralnom prekidu vatre koalicije koju predvodi Saudijska Arabija kao “pozitivan odgovor na apele o prekidu vatre” i pozvao pobunjenike Huse da učine isto, ističući da “vojno rješenje ne može donijeti trajan mir u Jemen”.

Izvor: Agencije