SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o komandantu Hezbollaha u Iraku

Al-Kawtharani je bio saradnik ubijenog iranskog generala Qasema Soleimanija (EPA)

Sjedinjene Američke Države su u petak ponudile 10 miliona dolara za informaciju o o šeiku Muhamedu al-Kawtharaniju, komandantu grupe Hezbollah u Iraku, koji je bio saradnik ubijenog iranskog generala Qasema Soleimanija.

State Department je objavljujući nagradu za informacije rekao da je Kawtharani “preuzeo dio političke koordinacije proiranskih paravojnih grupa”, koje je ranije organizirao Soleimani, komandant iranske revolucionarne garde ubijen u Bagdadu u januaru u napadu drona snaga SAD-a.

U tom svojstvu on je pomagao akcije grupe van nadzora vlade Iraka koje su “napadale strane diplomatske misije i bile uključene u široke organizirane kriminalne aktivnosti”, kaže se u izjavi State Departmenta, prenosi Hina.

State Department je rekao da nagradu nudi za informacije o Kawtharanijevim aktivnostima, mrežama i saradnicima kako bi se narušili “finansijski mehanizmi” Hezbollaha, organizacije sa sjedištem u Libanu. 

Proglašen globalnim teroristom

Kawtharanija je SAD proglasio globalnim teroristom 2013. optuživši ga za financiranje oružanih grupa i pomaganje prebacivanja iračkih boraca u Siriju, gdje su se pridruživali snagama predsjednika Bashara al-Assada u suzbijanju pobune protiv njegove vladavine.

Agencija Reuters je u februaru izvijestila, po dva iračka izvora i jednom od vođa šiitskih muslimana u Iraku, da se Kawtharani sada smatra najprikladnijom osobom za upravljanje aktivnostima iračkih milicija dok se ne izabere stalni Soleimanijev nasljednik iz Irana.  

“Kawtharani je povezan s milicijama. Soleimani mu je vjerovao, oslanjao se na njega i pozivao ga da mu pomaže u krizama i na sastancima u Bagdadu”, rekao je šiitski čelnik.

Izvor: Agencije