Oxford: Vakcina protiv Covid-19 moguća do septembra

Gilbert je profesorica vakcinologije i kaže kako je „80 posto sigurna“ da će vakcina protiv Covid-19 koju razvija njen tim biti uspješna (EPA)

Vakcina protiv Covid-19 mogla bi biti spremna već u septembru, izjavila je profesorica koja predvodi istraživački tim za vakcinu protiv novog korona virusa na Univerzitetu Oxford, prenosi agencija Fena.

Sarah Gilbert je profesorica vakcinologije i kaže kako je „80 posto sigurna“ da će vakcina protiv Covid-19 koju razvija njen tim biti uspješna, piše britanski The Times.

Njen tim na Oxfordu dio je globalnog napora da se pronađe vakcina protiv korona virusa od kojeg je do sada umrlo više od 100.000 ljudi širom svijeta, saopćio je Univerzitet Johns Hopkins.

Velike šanse

Gilbert je rekla da će testiranja na ljudima početi u naredne dvije sedmice i da ona radi sedam dana sedmično kako bi pronašli efikasnu vakcinu.

„Mislim da postoji velika šansa da će djelovati na osnovu drugih stvari koje smo napravili s ovom vrstom vakcine“, rekla je ona za The Times.

„Ne radi se samo o predosjećaju. Kako koja sedmica prolazi imamo više podataka za proučiti. Mislim da je vjerovatnoća da će biti uspješna 80 posto.“

Dodala je da moguće da će imati spremnu vakcinu do jeseni ako sve bude išlo po planu, ali je upozorila da niko ne može obećati da će se to i desiti.

Izvor: Agencije