EU ministri pozivaju na ‘zeleni’ oporavak od pandemije

Ministri Evropske unije su pozivali na zajednički evropski odgovor u okviru evropskog Zelenog sporazuma (EPA)

Evropski ministri zaštite životne sredine su pozvali da se pri planiranju oporavka od pandemije korona virusa uzmu u obzir pitanja zaštite životne sredine i klime.

Sada je vrijeme za borbu protiv epidemije, ali “trebalo bi da se pripremimo za rakonstrukciju naših ekonomija uvođenjem planova za oporavak, čiji je cilj da se Evropi i njenim građanima omogući i održivi napredak”, prenosi Beta, pozivajući se na portal Climate change news.

“Moramo odoljeti iskušenju kratkoročnih rješenja kao odgovoru na krizu, koja prijeti da na više desetljeća zatvori Evropsku uniju u ekonomiji fosilnih goriva”, upozoravaju ministri.

“Pouka iz Covida-19 je da je neophodno brzo djelovati. Stoga moramo zadržati ambicije da smanjimo rizike i troškove neaktivnosti u oblastima klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti”, pišu oni.

Poštovati Pariski sporazum

Ministri pozivaju na “zajednički evropski odgovor” u okviru evropskog “Zelenog sporazuma”, koji je najavila Evropska komisija, i traže “povećanje investicija, posebno u oblastima održive mobilnosti, obnovljivih izvora energije, obnove zgrada, istraživanja i inovacija, obnavljanja biodiverziteta i cirkularne ekonomije”.

“Moramo poslati snažnu političku poruku svijetu i našim građanima da će EU biti primjer i u ovim teškim vremenima i utrti put ka ugljeničnoj neutralnosti i poštovanju Pariskog sporazuma”, pišu ministri.

Tekst su potpisali ministri Austrije, Danske, Italije, Finske, Latvije, Luksemburga, Holandije, Portugala, Španije i Švedske, a naknadno i Francuske.

Devet nevladinih organizacija podržalo je tu inicijativu evropskih ministara.

Izvor: Agencije