Ebola se vratila u Kongo tri dana prije proglašenja kraja epidemije

Beni, u pokrajini Sjeverni Kivu, bio je jedno od žarišta epidemije ebole, koja je pokosila 2273 ljudi (EPA)

Novi slučaj hemoragijske groznice ebole prijavljen je u Beniju, na istoku Demokratske Republike Kongo, objavile su vlasti u Kinšasi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), tri dana prije najavljenog službenog proglašenja kraja epidemije.

“Nakon 52 dana bez ijednog slučaja bolesti, timovi za nadzor i djelovanje na terenu potvrdili su novi slučaj”, napisao je na Twitteru direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Nažalost, to znači da vlasti Demokratske Republike Kongo neće moći proglasiti završetak epidemije ebole u ponedjeljak, kao što je bilo planirano”, dodao je.

Skoro 2300 umrlih

Prve informacije govore da je obolio i umro 26-godišnji muškarac u pokrajini Beni, navodi se u saopćenju multidisciplinarnog odbora za borbu s epidemijom.

“Naši timovi, u saradnji s WHO-om, već su na terenu, kako bi se bolje upoznali sa situacijom i proveli javnozdravstvene mjere”, dodaje se u saopćenju.

Pacijent je umro u četvrtak ujutro u bolnici, pošto je nekoliko dana ranije pokazivao simptome, rekao je sanitarni izvor.

Beni, u pokrajini Sjeverni Kivu, bio je jedno od žarišta epidemije ebole, koja je od izbijanja, 1. augusta 2018. godine, pokosila 2273 ljudi.

Izvor: Agencije