Buchenwald virtualno odaje počast žrtvama nacizma

Od nastanka 1937. do oslobođenja Buchenwalda u aprilu 1945. u njemu je bilo zatočeno više od 250.000 ljudi (EPA)

Sedamdeset i pet godina nakon oslobođenja zloglasnoga nacističkog koncentracijskog logora Buchenwald, uprava spomen-područja bila je prisiljena otkazati sve komemoracije zbog pandemije Covid-19, no u subotu je virtualno odana počast svim žrtvama.

Na internetskoj stranici dostupnoj na njemačkom, engleskom i francuskom jeziku memorijal je objavio “Tirinšku deklaraciju” u obliku peticije kojom poziva na “odbranu demokratije i ljudskih prava”, s obzirom na sve žešće djelovanje pripadnika krajnje desnice, naročito u Njemačkoj, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Danas su desničarski radikalizam i autoritarizam u porastu, jednako kao i logika nacionalne superiornosti, nacionalizam i slabljenje europskog jedinstva. Rasizam i antisemitizam otvoreno se propagiraju te se otvoreno šire i rezultiraju nasiljem i u Njemačkoj, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo”, navodi se u saopćenju.

“U svjetlu historijskog sjećanja, jasno je da se nekadašnji razorni utjecaji ponovno prihvataju kao rješenje za sve.”

Potresna svjedočenja preživjelih

Na internetskoj se stranici prenose i svjedočenja preživjelih logoraša.

“Ne može svako biti junak, političar, filozof, altruist. No, svi mogu poštovati ​​dostojanstvo ostalih pojedinaca, ili pružiti ruku pomoći nekome ko je u nevolji”, kaže Jack Unikoski, 93-godišnji Poljak, koji je preživio Buchenwald i danas živi u Australiji.

“Budite ljubazni i tolerantni prema drugima. Mržnja se brzo može proširiti i na druge. Pouka je bila nesmiljena: to se može dogoditi i vama”, rekao je Chava Ginsburg, 90-godišnja Mađarica, koja je preživjela Auschwitz, Bergen-Belsen i ženski logor Markkleeberg, koji je pripadao Buchenwaldu.

Od nastanka 1937. do oslobođenja Buchenwalda u aprilu 1945. godine u njemu je bilo zatočeno više od 250.000 ljudi, a smrtno ih je stradalo oko 56.000.

U Dori, otvorenoj u augustu 1943. godine, namijenjenoj proizvodnji raketa V2, umrlo ih je više od 20.000.

Izvor: Agencije