SAD prijeti da će zabraniti China Telecom na svom tržištu

Ministarstvo pravde spominje 'znatne i neprihvatljive rizike' u području nacionalne sigurnosti, kao i nepravilnosti u radu China Telecoma (EPA)

Američke vlasti zaprijetile su da će na svom tržištu zabraniti javno kinesko preduzeće China Telecom, navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost, a tu odluku kineske vlasti odmah su osudile.

Američka ministarstva odbrane, unutrašnje sigurnosti i trgovine “jednoglasno su preporučila” da američko regulatorno tijelo za telekomunikacije povuče licencu datu 2007. koja kineskoj kompaniji omogućava poslovanje u SAD-u, saopćilo je Ministarstvo pravde. 

Ministarstvo spominje “znatne i neprihvatljive rizike” u području nacionalne sigurnosti, kao i nepravilnosti u radu China Telecoma.

Spominju se i kibernetička sigurnost i “zlonamjerne aktivnosti” prema SAD-u.

Optužbe Washingtona

Washington je ranije optuživao Peking za nekoliko velikih hakerskih napada, među kojima je napad 2017. na kreditnu agenciju Equifax i godinu kasnije na lanac hotela “Marriott”.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odmah je reagiralo “čvrstim protivljenjem” američkoj inicijativi.

“Pozivamo Sjedinjene Američke Države da poštuju trgovinska pravila i da svoja djela ne opravdavaju ugrožavanjem nacionalne sigurnosti, što je izgovor u cilju politizacije trgovinskih pitanja. Također se pozivaju da prestanu s nepravednom represijom kineskih preduzeća”, navelo je kinesko ministarstvo.

Američko regulatorno tijelo za telekomunikacije donosi konačnu odluku, ali nije isključeno da se umiješa Bijela kuća iako je predsjednik Donald Trump najavio “predah” u trgovinskom ratu s Kinom tokom pandemije korona virusa.

Izvor: Agencije