Fauci: Borba protiv virusa je prioritet za SAD

Anthony Fauci je poručio Amerikancima da je veoma važno da i nadalje ostanu kod svojih kuća (EPA)

Iako su trosedmične mjere socijalnog distanciranja u SAD-u rezultirale masovnim otpuštanjima i velikim ekonomskim gubicima, direktor Nacionalnog instituta za infektivne bolesti i alergije Anthony Fauci usprotivio se ishitrenom otvaranju američke ekonomije nakon prvih pokazatelja slabljenja epidemije korona virusa.

Analize nedvosmisleno pokazuju da mjere socijalnog distanciranja nisu doprinijele da se ostvare najcrnje prognoze stručnjaka, ali je on jasno poručio Amerikancima da je veoma važno da i nadalje ostanu kod svojih kuća, prenosi Reuters.

“Morali bismo udvostručiti napore u striktnom provođenju mjera socijalnog distanciranja kako bismo smanjili smrtnost”, kazao je doktor Fauci za američke medije.

Mjere socijalnog distanciranja uvedene u 42 američke savezne države dramatično su usporile napredak dinamične američke ekonomije i prouzrokovale milionska otpuštanja.

Skok broja nezaposlenih

Do kraja sedmice, 4. aprila, oko 6,6 miliona nezaposlenih Amerikanaca prijavilo se državnim službama za pomoć nezaposlenima i apliciralo za novčanu pomoć, saopćeno je iz američkog sekretarijata za rad.

Prije dva dana taj broj je porastao za 6,9 miliona i, prema zvaničnim podacima, u posljednje tri sedmice približno 16,8 miliona Amerikanaca je apliciralo za državnu pomoć nezaposlenima, što je najveći evidentirani broj takvih zahtjeva od velike recesije 2008. godine.

Fauci je istakao da je, zahvaljujući mjerama socijalnog distanciranja, projicirani broj preminulih od korona virusa oko 60.000, a ne 100.000 ili 200.000, koliko se predviđalo na početku epidemije.

Do danas je, prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins” u Washingtonu, 432.000 hiljade Amerikanaca testirano pozitivno na korona virus, a preminulo je 14.800.

Rekordna smrtnost u jednom danu

U međuvremenu, u državi New York, epicentru epidemije u SAD-u, u srijedu je registrirana rekordna smrtnost u jednom danu.

Do sada je u državi New York evidentirano oko 150.000 oboljelih i skoro 6.000 preminulih, ali zvaničnici upozoravaju da su brojke vjerovatno još veće, jer u statistiku nisu uračunati oni koji su preminuli u svojim kućama.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je upozorio da će epidemija harati najvećim američkim gradom još mnogo sedmica.

Istovremeno, američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi volio ponovo pokrenuti američku ekonomiju uz “veliki prasak”, ali da bi trebalo sačekati da se smanji stopa smrtnosti od korona virusa.

Izvor: Agencije