Žrtve u bombaškom napadu u Afganistanu

U napadima talibana tokom vikenda u Afganistanu poginulo je 20 pripadnika snaga sigurnosti (Reuters)
U napadima talibana tokom vikenda u Afganistanu poginulo je 20 pripadnika snaga sigurnosti (Reuters)

U bombaškom napadu na jugu Afganistana u srijedu je poginulo najmanje osam civila, uključujući šestero djece.

Sve žrtve iz jedne su porodice, rekao je glasnogovornik policije Helmanda Zaman Hamdard.

Dodao da je bomba udarila u automobil te porodice, prenosi AP.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad, ali i talibani i članovi oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) aktivni su u toj pokrajini.

Talibani su u utorak poslali tročlani tehnički tim u Kabul, koji nadgleda puštanje talibanskih zarobljenika, kao dio mirovnog sporazuma koji su krajem marta potpisali pobunjenici i američki saveznici.

Korak nazad u mirovnom procesu

Taj dogovor poziva afganistansku vladu da pusti 5.000 zarobljenika talibana i da talibani oslobode 1.000 članova Vladinog osoblja i afganistanskih trupa koje drže u zatvorima.

Međutim, talibani ne žele pregovarati s timom Vlade.

Tokom vikenda odbili su pregovarati s timom koji je objavila Vlada, izjavio je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid, što je potencijalni korak unazad u mirovnom procesu.

Razlog tome je svađa među afganistanskim političarima, kao i neslaganje između talibana i Vlade o puštanju zatvorenika i mogućem primirju kao preduvjetu pregovora.

Mujahid je kazao da talibani neće pregovarati s timom koji nije izabran na način da uključuje “sve afganistanske frakcije”, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO