Zatvorska kazna prijeti ‘šaljivcima’ na račun epidemije

U Indiji je odjel za kibernetičku sigurnost objavio da će zakonski goniti svakoga ko bi širio lažne vijesti 1. aprila (EPA)
U Indiji je odjel za kibernetičku sigurnost objavio da će zakonski goniti svakoga ko bi širio lažne vijesti 1. aprila (EPA)

Prvoaprilske šale nisu na cijeni ove godine u svijetu suočenom s pandemijom, a neke države, poput Indije i Tajlanda, prijete zatvorskom kaznom “šaljivcima” koji bi lažnim vijestima mogli ugroziti ljudske živote.

Tehnološki gigant Google, poznat po svojim prvoaprilskim šalama, odustao je od tradicije zbog pandemije koja je usmrtila gotovo 40.000 ljudi, prenosi Hina.

Tajland je objavio da bi autori prvoaprilskih šala mogli biti kažnjeni zatvorom do pet godina zatvora.

U Indiji je odjel za kibernetičku sigurnost u saveznoj državi Maharashtri objavio da će zakonski goniti svakoga ko bi širio lažne vijesti 1. aprila.

‘Djelovati brzo i odlučno’

“Država neće dopustiti nikome da širi glasine/paniku o koroni”, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dodaje da su vlasti dobile uputstvo “djelovati brzo i odlučno” protiv takvih zlobnika.

Pod naslovom “korona nije šala”, njemačko Ministarstvo zdravlja pozvalo je javnost da ne izmišlja priče vezane uz korona virus.

Ljudi danas ovise o internetu da bi imali važne informacije o korona virusu i strah da bi prvoaprilske šale mogle pridonijeti širenju dezinformacija je razumljiv.

Izvor: Agencije


Povezane

U Indiji, najvećem karantinu na svijetu, izolacija ima veliki utjecaj na milione radnika. Nakon što su izgubili posao, mnogi su pohrlili ka autobuskim i željezničkim stanicama kako bi se vratili kućama. Postoji strah da bi se tako korona virus mogao brže raširiti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO