UN traži oslobađanje migranata i izbjeglica iz zatvora

Hrvatska mora istražiti sve prijavljene slučajeve nasilja protiv migranata, tvrdi Nils Melzer (NAP)
Hrvatska mora istražiti sve prijavljene slučajeve nasilja protiv migranata, tvrdi Nils Melzer (NAP)

Ujedinjeni narodi su pozvali međunarodnu zajednicu da u jeku pandemije korona virusa zaštiti migrante, izbjeglice i apatride te da hitno oslobodi migrante i izbjeglice iz zatvora.

Organizacije UN-a, Komesarijat za ljudska prava (OHCHR), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), u zajedničkom saopćenju su upozorile međunarodnu zajednicu da migranti, izbjeglice i apatridi čine rizičnu kategoriju u pandemiji virusa, prenosi Anadolija.

Ukazujući na opterećene i posrnule zdravstvene sisteme u zemljama u razvoju, koje zbrinjavaju veliku većinu migranata i izbjeglica u svijetu, UN-ove organizacije iz Ženeve su upozorile da ta populacija boravi u neuslovnim kampovima i kolektivnim centrima, u kojima im nedostaju osnovna zdravstvena zaštita i higijenske potrepštine.

Jednak pristup testovima i liječenju

U saopćenju se navodi da bi ta rizična populacija trebala dobiti jednak pristup testovima i liječenju u jeku širenja korona virusa.

“Posebno je zabrinjavajuća situacija izbjeglica i migranata koji se nalaze u oficijelnim i neoficijelnim pritvorima i borave u pretrpanim i neuvjetnim objektima. Uzimajući u obzir smrtonosnu opasnost korona virusa, te osobe treba hitno osloboditi, bez ikakvog odlaganja”, navodi se u saopćenju.

Svim zemljama je upućen apel da poštivaju ljudska prava migranata i izbjeglica i da ih ne deportiraju u jeku pandemije, već da im osiguraju zdravstvene kontrole.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO