UN traži oslobađanje migranata i izbjeglica iz zatvora

Hrvatska mora istražiti sve prijavljene slučajeve nasilja protiv migranata, tvrdi Nils Melzer (NAP)

Ujedinjeni narodi su pozvali međunarodnu zajednicu da u jeku pandemije korona virusa zaštiti migrante, izbjeglice i apatride te da hitno oslobodi migrante i izbjeglice iz zatvora.

Organizacije UN-a, Komesarijat za ljudska prava (OHCHR), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), u zajedničkom saopćenju su upozorile međunarodnu zajednicu da migranti, izbjeglice i apatridi čine rizičnu kategoriju u pandemiji virusa, prenosi Anadolija.

Ukazujući na opterećene i posrnule zdravstvene sisteme u zemljama u razvoju, koje zbrinjavaju veliku većinu migranata i izbjeglica u svijetu, UN-ove organizacije iz Ženeve su upozorile da ta populacija boravi u neuslovnim kampovima i kolektivnim centrima, u kojima im nedostaju osnovna zdravstvena zaštita i higijenske potrepštine.

Jednak pristup testovima i liječenju

U saopćenju se navodi da bi ta rizična populacija trebala dobiti jednak pristup testovima i liječenju u jeku širenja korona virusa.

“Posebno je zabrinjavajuća situacija izbjeglica i migranata koji se nalaze u oficijelnim i neoficijelnim pritvorima i borave u pretrpanim i neuvjetnim objektima. Uzimajući u obzir smrtonosnu opasnost korona virusa, te osobe treba hitno osloboditi, bez ikakvog odlaganja”, navodi se u saopćenju.

Svim zemljama je upućen apel da poštivaju ljudska prava migranata i izbjeglica i da ih ne deportiraju u jeku pandemije, već da im osiguraju zdravstvene kontrole.

Izvor: Agencije