U Britaniji od korona virusa preminuo 13-godišnjak

U Ujedinjenom Kraljevstvu najmanje 2.352 osobe umrle su nakon što je utvrđeno da su pozitivne na novi virus, pokazuju izvještaji Vlade (EPA)
U Ujedinjenom Kraljevstvu najmanje 2.352 osobe umrle su nakon što je utvrđeno da su pozitivne na novi virus, pokazuju izvještaji Vlade (EPA)

Preminuo je Ismail Mohamed Abdulwahab, 13-godišnjak iz Londona, koji je bio pozitivan na bolest COVID-19, javlja Al Jazeera English.

Smatra se da je on najmlađa žrtva korona virusa u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Ismail je imao samo 13 godina i prethodno nije imao zdravstvenih teškoća. Nažalost, preminuo je bez ijednog člana porodice pored njega zbog izuzetno zarazne prirode bolesti COVID-19”, navela je porodica u saopćenju.

“Ismail je počeo pokazivati simptome i imao je teškoće u disanju i primljen je u Bolnicu King's College u Londonu”.

“Priključen je na respirator, a zatim stavljen u induciranu komu, ali je, nažalost, preminuo. Prema našem saznanju, ranije nije imao zdravstvenih teškoća. Devastirani smo.”

Do srijede ujutro, posredstvom sajta GoFundMe, pokrenuto je prikupljanje pomoći kako bi porodica mogla platiti dženazu, a prikupljeno je više od 51.000 funti (gotovo 63.000 dolara) iako je bilo planirano sakupiti 4.000 funti. U akciji prikupljanja novca učestvovalo je 2.700 donatora.

Preostali novac bit će uplaćen njegovoj porodici, rekao je porodični prijatelj, koji je pokrenuo prikupljanje.

Mlada žrtva

“Nažalost, 13-godišnjak koji je bio pozitivan na COVID-19 preminuo je, a naše su misli i saučešće s porodicom u ovom trenutku”, navodi se u saopćenju Bolnice King's College.

“Okolnosti smrti upućene su patologu i daljnji komentari neće biti davani.”

Iako korona virus uglavnom pogađa starije ljude i osobe s prethodnim zdravstvenim teškoćama, manjina žrtava bile su mlađe osobe, uključujući i djecu.

Italijanski dnevni list La Repubblica izvijestio je da je Luca Di Nicola, 19-godišnji Italijan, koji je bio pomoćnik kuhara, preminuo u londonskoj bolnici 24. marta.

Di Nicolin otac kazao je listu da tinejdžer ranije nije imao zdravstvenih teškoća.

U Ujedinjenom Kraljevstvu najmanje 2.352 osobe umrle su nakon što je utvrđeno da su pozitivne na novi virus, pokazuju izvještaji Vlade.

Zemlja je u srijedu imala najgori dan, kada su u 24 sata registrirane 563 žrtve.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO