SAD: Prodavnice oružja kao apoteke i dućani

Promjena odluke dolazi usred nacionalnog spora oko toga da li je pristup oružju ključan u jeku pandemije (EPA)

Okrug Los Angeles ponovo otvara za građane prodavnice oružja, nakon što ih je savezni memorandum podveo pod “osnovne” poslove.

Šerif Alex Villanueva zatvorio je prodavnice prošle sedmice, ali promijenio je odluku u ponedjeljak, tvrdeći da prati savezne smjernice, prenosi Tanjug.

Zatvaranje prodavnica u okrugu LA pokrenulo je i tužbu grupa za zaštitu prava na oružja.

Promjena odluke dolazi usred nacionalnog spora oko toga da li je pristup oružju ključan u jeku pandemije korona virusa.

Savezne smjernice izdate 28. marta proizvođače i prodavce municije klasificirale su kao “osnovne ključne radnike u infrastrukturi”.

Villanueva je rekao da, iako memorandum nije obavezujući, on ima nacionalni opseg i zato će otvoriti prodavnice zatvorene prošle sedmice.

Prethodno je kazao da se prodavnice oružja moraju zatvoriti u najmnogoljudnijem okrugu u državi, jer dugi redovi zbog kupovine predstavljaju zdravstvene rizike u jeku širenja korona virusa.

Tužbe grupa lobija za oružje

Guverner Kalifornije Gavin Newsom, koji je u martu izdao nalog da se “ostane kod kuće” u borbi protiv širenja bolesti Covid-19, rekao je da svaki okrug može utvrditi da li su prodavnice vatrenog oružja, namirnica i apoteke neophodne radnje za koje je dozvoljeno da ostaju otvorene.

Grupe lobija za oružje u SAD-u podnijele su u petak saveznu tužbu protiv zvaničnika Kalifornije zbog zatvaranja prodavnica.

Navode da to krši pravo Drugog amandmana američkog Ustava na nošenje oružja.

Suprotno njima, grupe za kontrolu oružja tvrdile su da nije sigurno ostaviti ove prodavnice otvorenim u vreme pandemije.

Širom zemlje korona virus izazvao je porast prodaje vatrenog oružja, uključujući i mnoge kupce koji prvi put kupuju, prenose lokalni mediji.

Izvor: Agencije