Rusija za dogovor sa SAD-om o produženju Novog START-a

Antonov: 'Rusija se nada da će se SAD uskoro izjasniti u vezi s ovim sporazumom' (EPA)

Rusija je spremna postići dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o produženju Novog START-a (Strategic Arms Reduction Treaty), Sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, izjavio je Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD-u.

Za magazin Arms Control Today kazao je da je Rusija spremna postići dogovor sa SAD-om o produženju Novog START-a istog trenutka, ali je dodao da je, osim njihove dobre volje, potreban i pristanak SAD-a, koji još nisu dobili, prenosi agencija TASS.

Ruski ambasador rekao je kako se Rusija nada da će se SAD uskoro izjasniti u vezi s tim pitanjem, s obzirom na to da sporazum uskoro istječe, u februaru 2021, prenosi Tanjug.

Navodi da administracija predsjednika Donalda Trumpa smatra da ima vremena i da produženje dogovora može biti postignuto u samo nekoliko dana.

Međutim, Rusija je više puta ukazala na to da produženje dogovora nije samo stvar tehničke prirode nego da je to dugotrajan proces, koji od ruske strane zahtijeva da usvoji niz zakona, i da može potrajati nekoliko mjeseci.

Na snazi do 5. februara 2021.

Zbog toga Antonov smatra da je iznenađujuće što je SAD odbio obaviti konsultacije s Rusijom u vezi s pravnim aspektima eventualnog produženja sporazuma.

Novi START jest sporazum koji su Moskva i Washington potpisali 2010.

Prema njemu, Rusija i SAD ne smiju imati više od 700 upotrebnih interkontinentalnih balističkih projektila, podmorničkih balističkih projektila i strateških bombardera ni više od 1.550 bojevih glava na njima, dok raketnih bacača ukupno ne smije biti više od 800.

Sporazum će biti na snazi do 5. februara 2021, osim ako se ne zamijeni drugim sporazumom o kontroli nuklearnog naoružanja.

Također može biti produžen, i to ne duže od pet godina, uz pristanak obje strane.

Izvor: Agencije