Poletio ruski avion s pomoći za SAD

Pomoć u organizaciji ruskog Ministarstva odbrane vjerovatno će biti nepopularna među nekim kritičarima Donalda Trumpa (Reuters)
Pomoć u organizaciji ruskog Ministarstva odbrane vjerovatno će biti nepopularna među nekim kritičarima Donalda Trumpa (Reuters)

Ruski vojni transportni avion poletio je sa aerodroma pored Moskve u srijedu ujutro i leti prema Sjedinjenim Američkim Državama s medicinskom opremom i maskama da pomogne Washingtonu u borbi protiv korona virusa.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ponudio je pomoć u telefonskom razgovoru s američkim čelnikom Donaldom Trumpom, objavila je ruska državna televizija, na koju se poziva Reuters.

Pomoć u organizaciji ruskog Ministarstva odbrane vjerojatno će biti nepopularna među nekim Trumpovim kritičarima.

Pozvali su ga da se distancira od Putina i tvrde da Moskva koristi pomoć kao geopolitičko i propagandno sredstvo kako bi ojačala svoj utjecaj, što Kremlj negira.

“Trump je zahvalno prihvatio humanitarnu pomoć”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ga novinska agencija Interfax.

Sam Trump govorio je s entuzijazmom o ruskoj pomoći nakon razgovora s Putinom, dodao je, javlja Hina.

Uzvrat pomoći ako bude trebalo

U SAD-u je potvrđeno gotovo 190.000 zaraženih i više od 4.000 umrlih od Covida-19, bolesti uzrokovane korona virusom.

U Rusiji, gdje neki liječnici dovode u pitanje tačnost službenih podataka, prema službenim brojkama, potvrđeno je 2.337 zaraženih i 17 umrlih.

Odnosi između Moskve i Washingtona proteklih godina su zategnuti zbog niza razloga, od Sirije do Ukrajine te do miješanja u izbore, što Rusija opovrgava.

Peskov je rekao kako se Moskva nada da će SAD također moći pružiti medicinsku pomoć Rusiji bude li potrebno.

“Važno je napomenuti da, kad nudimo pomoć američkim kolegama, predsjednik [Putin] pretpostavlja da će, kada američke kompanije medicinske opreme i materijala pojačaju proizvodnju, također moći uzvratiti bude li potrebno”, kazao je Peskov.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO