Palestinac pušten iz izraelskog zatvora pozitivan na korona virus

Palestinski premijer Muhammed Shtayyeh ranije je pozvao na oslobađanje svih palestinskih zatvorenika (EPA)

Palestinac Noureddine Sarsour bio je pozitivan na testu na korona virus dan nakon što je izašao iz izraelskog zatvora.

Udruženje palestinskih zatvorenika saopćilo je da je riječ o Sansouru, koji je godinu proveo u izraelskom zatvoru Ofer i Istražnom centru “Benjamin”, prenosi Anadolija.

Iz Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) optužili su vlasti Izraela da nad palestinskim zatvorenicima čine zločin i u jeku globalne pandemije.

Izraelske vlasti ranije su saopćile da su korona virusom zaražena tri zatvorenika, dva policajca u zatvoru Ofer i jedan u zatvoru Ramia.

Iz PLO-a upozoravaju na rizik kojem su izloženi palestinski pritvorenici u izraelskim zatvorima, a od Međunarodnog komiteta Crvenog križa zatražili su njihovu zaštitu.

Oslobađanje zatvorenika

Palestinski premijer Muhammed Shtayyeh ranije je pozvao na oslobađanje svih palestinskih zatvorenika, a posebno starijih od 60 godina.

U izraelskim zatvorima trenutno je najmanje 5.000 palestinskih zatvorenika, uključujući i 43 žene i 180 maloljetnika, a među njima ih je 700 sa zdravstvenim problemima.

Korona virus krajem prošle godine pojavio se u kineskom gradu Wuhanu, a potom se proširio u najmanje 180 država i teritorija. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta proglasila je globalnu pandemiju.

Prema podacima američkog Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je korona virusom zaraženo više od 877.400 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 43.500 oboljelih, a izliječeno je više 185.200 zaraženih.

U Izraelu je zaražena 5.591 osoba, a umrla je 21 oboljela osoba. Izliječeno je 134-ero oboljelih.

Izvor: Agencije


Povezane

Palestincima je upućen apel da ne kreću na marš 30. marta, kako bi se palestinski narod zaštitio o korona virusa.

Published On 29 Mar 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO