NYT: Korona virus šansa za autokrate da steknu još više moći

Autorica napominje da se zakoni brzo primjenjuju u širokom spektru političkih sistema (EPA)

Budući da je pandemija korona virusa dovela do toga da se svijet zaustavi, a zabrinuti građani traže od zvaničnika da preduzmu akciju, vođe širom svijeta pozivaju se na izvršne ovlasti radi formiranja gotovo diktatorske vlasti uz veoma malo otpora, pa izdaju uredbe i zakone o vanrednim situacijama, čime se povećava njihova kontrola tokom pandemije. No, hoće li kasnije odustati od toga?

Selam Gebrekidan, ekonomska dopisnica New York Timesa iz londonskog ureda, u članku objavljenom u listu navodi da je bolest COVID-19 pružila priliku autokratima i drugima da dobiju još veću moć u kontekstu širenja epidemije.

Dodaje da se vlade i grupe za ljudska prava slažu da ova vanredna vremena zahtijevaju vanredne mjere i da državama trebaju nove ovlasti da zatvore svoje granice, uvedu karantine i pronađu zaražene.

Pozivajući se na ustavne pravnike, navodi da su mnoge od tih mjera zaštićene međunarodnim pravilima.

Panika, pokriće i dominacija

Međutim, kritičari kažu da neke vlade koriste javnozdravstvenu krizu kao pokriće za iskorištavanje novih ovlasti koje imaju malo veze sa širenjem virusa, uz malo garancija da njihove nove ovlasti neće biti zloupotrijebljene.

Autorica napominje da se zakoni brzo primjenjuju u širokom spektru političkih sistema – u autoritarnim zemljama, poput Jordana, neuspjelim demokratijama, poput Mađarske, i tradicionalnim demokratijama, poput Ujedijenog Kraljevstva, a da je malo mjera kojima se može osigurati ukidanje tih novostečenih ovlasti nakon što prijetnja prođe.

Imajući u vidu da novi zakoni povećavaju nadzor države, omogućuju vladama da pritvore ljude na neodređeno vrijeme i krše slobodu okupljanja i izražavanja, mogli bi oblikovati i građanski život, politiku i ekonomiju za sljedeće decenije, kaže Gebrekidan.

Dodaje da je pandemija korona virusa već izmijenila međunarodne norme. U Južnoj Koreji i Singapuru pohvaljeni su sistemi nadzora koji su pomogli da se uspori širenje zaraze iako bi ti sistemi bili meta kritika u normalnim okolnostima. Također, vlade koje su u početku kritizirale Kinu zbog stavljanja miliona svojih građana u karantin provele su iste procedure kao i Peking.

Praćenje, represija i tiranija

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ovlastio je agenciju za unutrašnju sigurnost svoje zemlje da prati građane koristeći tajne podatke o mobitelima razvijene za borbu protiv terorizma, navodi autorica.

Praćenjem kretanja ljudi vlada može kazniti osobe koje krše naredbe o izolaciji zatvorskom kaznom do šest mjeseci. Netanyahu je naredio i zatvaranje sudova, što će mu omogućiti da odgodi svoje pojavljivanje pred sudom zbog optužbi za korupciju.

U članku se dodaje da novi zakoni o vanrednim situacijama oživljavaju stare strahove od vojnog zakona u nekim regijama svijeta. Filipinski Kongres prošle sedmice usvojio je legislativu koja odobrava predsjedniku Rodrigu Duterteu vanredne ovlasti i 5,4 milijarde dolara za borbu protiv epidemije. Zakonodavci su olakšali raniji nacrt zakona koji bi omogućio predsjedniku da preuzme privatne biznise.

Neke zemlje koriste pandemiju korona virusa za uklanjanje opozicije. U Jordanu, nakon što je hitni “zakon o odbrani” dao dovoljno prostora njegovom uredu, premijer Omar Razzaz izjavio je da će se njegova vlada “ozbiljno ophoditi” prema svima koji objavljuju “glasine, izmišljotine i lažne vijesti koje izazivaju paniku”.

Izvor: Al Jazeera i agencije