Hahn: Otvaranje granice prema EU je Erdoganov manevar

Hahn ukazuje da trenutno na tursko-grčkoj granici gotovo da nema izbjeglica iz Sirije (EPA)

Evropski komesar za budžet Johannes Hahn smatra da je otvaranje granice ka EU “manevar” predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana kako bi “skrenuo pažnju sa unutrašnjepolitičkih problema”, prenosi Tanjug.

“To treba gledati iz ugla unutrašnje političke situacije u Turskoj”, podvukao je u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Kazao je da je predsjednik Erdogan “suočen sa dugo trajućim konfliktom sa Kurdima, koji nije riješio”.

Također, kaže da se radi i o posljedicama neuspjelog puča iz 2016. godine, te i o teškoj ekonomskoj situaciji, kao i geopolitičkom okruženju, što je sve drugo osim lako, pri čemu Turska ne može puno doprinijeti da bude bolje.

Novac za humanitarne organizacije

Uz to, naglašava Hahn, Erdoganova stranka AKP je izgubila na lokalnim izborima u Istanbulu i Ankari.

“Na sve to uslijedio je uobičajeni refleks – traži se protivnik izvan zemlje”, kaže evropski komesar.

On je prenio da je 3,2 milijardi eura, od ukupno na osnovu sporazuma o izbjeglicama dogovorenih šest milijardi, već isplaćeno Turskoj.

“Ukupno 4,7 milijardi eura je već sporazumno fiksirano, a svih šest milijardi je isplanirano, što znači da se zna na šta treba da bude potrošeno”, objasnio je Hahn.

Rekao je da novac iz dogovora ne može jednostavno i bez uslova biti prebačen na turski žiro-račun, već mora preko humanitarnih organizacija, na osnovu detaljnog opisa potreba i pod striktnom kontrolom, biti proslijeđen.

Sirijci dobro integrisani

“Stavljamo ta sredstva samo tamo na raspolaganje gdje postoji potreba. U većini slučajeva se to odbija preko međunarodnih organizacija. Postoje samo dvije turske organizacije – Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo obrazovanja – sa kojima imamo saradnju i dobro iskustvo”, dodao je on ukazujući da EU isplaćuje tek kada se projekt okonča.

Što se budućih sredstava za pomoć izbjeglicama tiče, poručuje, Turska mora za svaku dalju podršku prikazati spremnost na saradnju.

Također Hahn ukazuje da trenutno na tursko-grčkoj granici gotovo da nema izbjeglica iz Sirije, te da su većina migranti iz Irana, Afganistana i Pakistana.

Prema njegovim riječima veći dio od oko 3,6 miliona Sirijaca, koji se nalaze u Turskoj, u međuvremenu su dobro integrisani.

Izvor: Agencije