Tri države optužile Rusiju za cyber-napade na Gruziju

Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je cyber-napad 28. oktobra bio usmjeren na nacionalnu sigurnost Gruzije (EPA)

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Estonija optužile su rusku vojnu obavještajnu službu da je izvršila cyber-napade na Vladu Gruzije i internetske stranice medija u toj državi, u pokušaju da “posije razdor i poremeti život običnih Gruzijaca”.

Ovo pitanje tri države pokrenule su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, nakon što je ambasador Gruzije pri UN-u obavijestio to tijelo u februaru ove godine o napadu širokih razmjera koji se dogodio oktobra prošle godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ambasador Estonije pri UN-u Sven Jurgenson pročitao je potom saopćenje, dok su pored njega bile ambasadorica Velike Britanije Karen Pierce i vršiteljica dužnosti ambasadorice SAD-a Cherith Norman Chalet, navodeći da su cyber-napadi “dio dugotrajne ruske kampanje neprijateljskih i destabilizirajućih aktivnosti protiv Gruzije i dio šireg obrasca zloćudnih aktivnosti”.

Tri države su ocijenile da ti napadi pokazuju “kontinuirani obrazac bezobzirnih… cyber-operacija protiv određenog broja država”, koje izvodi ruska vojna obavještajna služba GRU.

Stogao demant iz Moskve

Ocijenili su kako su ove akcije u suprotnosti s tvrdnjama Rusije da se odgovorno ponaša u cyber-prostoru, navodeći da je “neodgovornost u cyber-prostoru štetna po sve nas”.

Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije tvrdi da je cyber-napad 28. oktobra prošle godine “bio usmjeren na nacionalnu sigurnost Gruzije, s namjerom da nanese štetu građanima Gruzije i strukturama Vlade narušavanjem i paraliziranjem funkcionalnosti raznih organizacija i izazivanjem anksioznosti u široj javnosti”.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je te optužbe kao “neosnovane i politički motivirane”, ističući da nema dokaza o umiješanosti Moskve.

Izvor: Agencije