MEE: Ostavština Michaela Bloomberga u uhođenju muslimana

Bloomberg je angažirao hiljade doušnika da se infiltriraju u džamije, restorane, dobrotvorne organizacije, brijačnice, parkove i internetske sajtove kako bi pronašli potencijalne militante, navodi MEE (EPA)

Britanski portal Middle East Eye (MEE) objavio je izvještaj o uznemiravanju muslimana koje je bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg provodio u gradu, koristeći program za praćenje svih aktivnosti članova te zajednice, navodeći da je to ostavština tog milijardera.

MEE navodi da je Bloomberg, koji je bio gradonačelnik New Yorka od 2002. do 2013. te ušao u utrku za nominaciju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u novembru, iz koje je ispao, angažirao hiljade doušnika da se infiltriraju u džamije, restorane, dobrotvorne organizacije, brijačnice, parkove i internetske sajtove kako bi pronašli potencijalne militante.

Međutim, ta velika kampanja nije rezultirala hapšenjem bilo koga nego je samo dovela do širenja nepovjerenja, koje je prisutno sve do danas.

Uhođenje

MEE je intervjuirao mnoge muslimane, koji su ispričali s kakvim su se oblicima uznemiravanja suočavali. Jedan je od njih i Asad Dandia, koji kaže da je za vrijeme studija na Univerzitetu Columbia bio aktivan u jednoj islamskoj dobrotvornoj organizaciji.

Bilo je sasvim uobičajeno da mu se ljudi javljaju kako bi udruženju dali svoje donacije. Tako je dobio zahtjev za prijateljstvo od nekog muškarca na Facebooku, s kojim je imao nekoliko zajedničkih prijatelja. Ta osoba u poruci je od njega tražila savjete o tome kako da postane bolji kroz prakticiranje islama, zbog čega mu je rado odgovorio.

Dandia kaže da su se u sljedećih nekoliko mjeseci njih dvojica sretali na raznim mjestima. Čak ga je ugostio u svom porodičnom domu, gdje je upoznao njegove roditelje i jeo s njima. Kaže kako je tek kasnije otkrio da je to jedan od doušnika iz Bloombergovog programa za špijuniranje muslimana.

Kasnije se ispostavilo da je taj doušnik primao 1.000 dolara mjesečno za špijuniranje Dandije i da je bio dio široke mreže infiltratora koji su radili po nalogu ureda tadašnjeg gradonačelnika Michaela Bloomberga da se nadzire i nadgleda muslimanska zajednica u New Yorku i New Jerseyju.

Dugoročne posljedice špijunaže

U izvještaju portala MEE navodi se da se stotine hiljada muslimana iz New Yorka i New Jerseyja još pokušavaju oporaviti od Bloombergove diskriminatorne prakse, koja je ostavila naslijeđe nepovjerenja među zajednicama i prezira prema policiji.

Izvještaj navodi da je Bloombergov ulazak u utrku za demokratsku nominaciju izazvao nemir kod muslimana na koje je ostavila traga njegova politika. Stoga su bili iznenađeni što je uopće uzet u razmatranje kao jedan od kandidata koji će se nadmetati za nominaciju Demokratske stranke.

Ayisha Irfan, koja živi u New Yorku, a sredinom prošlog desetljeća studirala je na Brooklyn Collegeu, sjeća se da su joj, kad je imala 18 godina, rekli da pazi šta govori i kome vjeruje jer na fakultetu ima policijskih doušnika.

Strah i izolacija

Irfan kaže da je strah od praćenja značio da je muslimanska omladina bila prisiljena izbjegavati druženja i sudjelovanje u društvenom ili građanskom životu, te svakako izbjegavati “jedni druge”, prenosi MEE.

Dodaje da su, nakon što je Associated Press iznio priču o uhođenju, otkrili detalje o aktivnostima koje su nadzirane na fakultetu, od kojih su neke i smiješne, poput toga da muslimani petkom nakon džuma-namaza odlaze u poznati lanac slastičarni Dunkin’ Donuts, kako stoji u vladinim dokumentima.

Odabir muslimana

Iako se Bloomberg izvinio zbog politike zaustavljanja i pretresanja, koja je uglavnom bila usmjerena protiv osoba tamnije boje kože, tada je pooštrio rad programa za nadzor muslimana pod izgovorom da je s radom počeo odmah nakon događaja 11. septembra, jer su se svi bojali još jednog “terorističkog” napada.

Aktualni gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio jedan je od rijetkih iz političkog establišmenta koji kritizira taj program, a nedavno ga je nazvao i “neuspjehom”.

“Kao osoba koja je okončala Bloombergov rasistički i kontraproduktivni program nadzora muslimana, mogu reći da nas je ovaj program zapravo učinio manje sigurnima”, dodao je.

“To je izazvalo ogorčenost i nepovjerenje u vrijeme kad nam je najviše trebala saradnja između policije i naše muslimanske zajednice”, rekao je.

Izvor: Agencije