London potrošio pet milijardi eura na planiranje Brexita

Ured za reviziju navodi da se radi o najnižoj procjeni te da bi troškovi mogli biti puno viši (EPA)
Ured za reviziju navodi da se radi o najnižoj procjeni te da bi troškovi mogli biti puno viši (EPA)

Britanska vlada potrošila je barem 4,4 milijarda funti (5,08 milijarda eura) poreznih obveznika na pripreme za napuštanje Europske unije, objavio je u petak revizorski ured u prvim detaljnim prognozama troškova Brexita.

Državni ured za reviziju (NAO) naveo je u izvješću kako je novac u najvećoj mjeri potrošen na troškove službenika, izgradnju nove infrastrukture te plaćanje vanjskih savjetodavnih usluga, prenosi Hina.

Za osoblje je potrošeno 1,9 milijarda funti (2,19 milijarda eura), za nove sustave i infrastrukturu 1,5 milijarda funti (1,73 milijarda eura), a za vanjska savjetovanja 288 milijuna funti (332 milijuna eura).

Obuke i zapošljavanja

Na vrhuncu procesa Brexita, kada je izgledalo da bi Velika Britanija mogla izaći iz EU-a bez dogovora prošlog listopada, na Brexitu je radilo ne manje od 22.000 vladinih dužnosnika.

“Ovo izvješće prvi puta donosi jasnu sliku o tome koliko je vlada potrošila i na što je potrošen novac”, rekao je šef NAO-a Gareth Davies.

Velika Britanija je napustila Uniju 31. siječnja, u najvećem geopolitičkom prevratu zadnjih desetljeća, kojim je okrenula leđa 47-godišnjem članstvu u EU.

Zbog toga se, među ostalim, morala provesti obuka carinskih službenika te zaposliti više ljudi za pregovore o trgovinskim sporazumima.

Troškovi možda i viši

Više od pola novca potrošili su Ministarstvo za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja, Ministarstvo unutarnjih poslova te Carinska uprava i Porezna uprava.

NAO je naglasio da se radi o najnižoj procjeni te da bi troškovi mogli biti puno viši.

Dogovoreno prijelazno razdoblje između EU-a i Velike Britanije traje do kraja ove godine, do kada se pravila EU-a primjenjuju i dalje, kako bi omogućila Londonu i Bruxellesu da pokušaju doći do dogovora o budućim odnosima nakon Brexita.

Izvor: Agencije


Povezane

Velika Britanija napustila je EU 31. januara, a do kraja ove godine traje prelazno razdoblje, u kojem britanska strana nastavlja poštivati sva evropska pravila kao da je i dalje članica.

05 Mar 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO