EU priznaje zasluge Turske, ali neće dopustiti da je ucjenjuje

Hiljade sirijskih i drugih izbjeglica i migranata posljednjih dana krenule su iz kampova u Turskoj prema granici s Grčkom i Bugarskom (EPA)
Hiljade sirijskih i drugih izbjeglica i migranata posljednjih dana krenule su iz kampova u Turskoj prema granici s Grčkom i Bugarskom (EPA)

Priznajući turske zasluge u zaustavljanju migrantskog vala 2015, ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije pozvali su u petak Ankaru s vanrednog sastanka iz Zagreba da se vrati poštivanju sporazuma iz 2016.

“To je ono što želimo, vjerujem da je to jedino rješenje, da se ne ponove situacije od prije četiri i pol godine”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi Hina.

Smatra da migrante koji su proteklih dana stigli na grčku granicu treba vratiti u Tursku.

“Smatramo da je to najprimjerenije. Nije riječ o ljudima koji su došli zbog trenutne situacije u Idlibu nego o ljudima koji su u Turskoj već nekoliko godina”, kaže Plenković.

U Zagrebu je u petak održan vanredni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU-a, koji pokušavaju usaglasiti zajednički odgovor na krizu koja je zaprijetila novim migrantskim valom prema Evropi.

Za i protiv upotrebe gumenih metaka

Hiljade sirijskih i drugih izbjeglica i migranata posljednjih dana krenule su iz kampova u Turskoj prema granici s Grčkom i Bugarskom nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da ta zemlja više ne može podnijeti približno četiri miliona izbjeglica na njenoj teritoriji, pozivajući EU da podijeli teret.

Zemlje članice EU-a solidarizirale su se s Grčkom i podržali je da preduzima sve nužne mjere za odbranu vanjske granice EU-a.

No, neki odobravaju upotrebu gumenih metaka protiv migranata, a drugi ne.

“Mi smo protiv nasilja i za humanitarni pristup. Vjerujemo da ima dovoljno mjera koje se mogu primijeniti, ne nužno i gumene metke”, rekao je Plenković.

I šef nizozemske diplomatije Stef Blok smatra da pri zaštiti granice treba voditi računa o dostojanstvu migranata.

“Nisam tamo, na mjestu događaja, ali se prema svim ljudima treba odnositi s poštovanjem”, rekao je Blok.

Migranti ne mogu biti sredstvo pritiska

No, da su gumeni meci legitimno sredstvo odvraćanja migranata smatra estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu.

“Odbrana vanjske evropske granice nije humanitarno nego sigurnosno pitanje iako ima humanitarne aspekte. Grci mogu preduzimati sve mjere kako bi spriječili kršenje zakona”, kazao je on.

Prije zagrebačkog sastanka poručeno je da Turska nosi veliki teret zbrinjavanja izbjeglica, ali da EU neće dozvoliti ucjene od Turske.

“Turska nosi veliki teret zbrinjavanja izbjeglica, ali je u isto vrijeme neprihvatljivo da migranti budu sredstvo pritiska”, izjavio je novinarima visoki komesar za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Iz EU-a tvrde da su prema grčkoj granici krenuli migranti koji su godinama u Turskoj, a ne oni koji bježe pred nasiljem u Idlibu.

Napeto na grčko-turskoj granici

“To je jasan dokaz da je ovaj pokret stvorila i orkestrirala Turska. EU neće dopustiti instrumentalizaciju ljudske patnje”, kritizirao je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias.

U međuvremenu su se u petak rasplamsale napetosti na grčko-turskoj kopnenoj granici, a s turske strane ograde prema grčkim graničnim policajcima ispaljen je suzavac.

Stanje na sjeveru Sirije zaoštrilo se zbog ofanzive sirijske vojske u pokrajini Idlib, posljednjem uporištu pobunjenika, odakle je zbog ofanzive izbjeglo novih milion ljudi.

Od otvaranja granice krajem prošle sedmice hiljade migranata pohrlile su prema tursko-grčkoj granici u nadi da će ući u Grčku, koja drži vanjsku granicu EU-a.

To je izazvalo bojazan da će se ponoviti scenarij iz 2015, kada je u Evropu stiglo više od milion migranata i izbjeglica, uglavnom iz Sirije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO