Erdogan zabranio migrantima prelaz preko mora

Turska tvrdi da je u četvrtak spasila gotovo 100 migranta s tri broda koja su Grci ostavili polupotopljena (Reuters)
Turska tvrdi da je u četvrtak spasila gotovo 100 migranta s tri broda koja su Grci ostavili polupotopljena (Reuters)

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je zapovjedio obalnoj straži da migrantima, zbog njihove sigurnosti, više ne dopušta prelaze preko Egejskog mora u Evropsku uniju.

„Ilegalni prijelazi migranata preko Egejskog mora nisu dozvoljeni jer su opasni“, saopštila je turska obalna straža pozivajući se na predsjednikov ukaz, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

‘Opasnost po živote’

Provedbu mjere će nadzirati Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

 

„Iako će se načelo neinterveniranja u slučaju ilegalnih migranata koji žele napustiti Tursku i dalje provoditi, taj pristup ne pokriva prelaz preko mora zbog opasnosti po živote“, dodaje se u izjavi.

Turska obalna straža optužuje Grčku da krši međunarodne zakone dovodeći čamce s migrantima u opasnost te kaže da je u četvrtak spasila gotovo 100 migranta s tri broda koja su Grci ostavili polupotopljena.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi incidenti na grčko-turskoj granici. Grčka policija koristila je vodene topove kako bi rastjerala migrante i izbjeglice. Turska policija je bacala suzavce i dimne bombe. Incident je trajao sat vremena, a nije poznato ima li ozlijeđenih. U posljednjih 12 sati grčka policija je, tvrde, pri pokušaju ilegalnog prelaska granice, zaustavila 3.000 migranata i izbjeglica. Đorđe […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO