Deseci žrtava napada u Kabulu tokom ceremonije

Prvi veliki napad u Kabulu od kad je u Dohi potpisan sporazum SAD-a i talibana (Reuters)

Najmanje 27 osoba je poginulo u napadu tokom ceremonije u čast ubijenog lidera afganistanske manjine u Kabulu, u petak je saopćio glasnogovornik Ministarstva zdravstva ove azijske države.

„Do sada je prebačeno 27 tijela i 29 ranjenih u bolnice“, naveo je glasnogovornik Wahidullah Mayar za agenciju Reuters, dodavši kako crni bilans nije konačan.

No, izvor NATO-a, na koji se Reuters također poziva, tvrdi da je žrtava više od 30, a ranjenih 42, od kojih je 20 u teškom stanju.

 

Napadači su napali komemoraciju u afganistanskoj prijestolnici gdje je bio prisutan politički čelnik Abdullah Abdullah i koji je prošao bez povreda.

„Napad je počeo eksplozijom, čini se kako je raketa pala u ovo područje. Abdullah i neki drugi političari su napad izbjegli bez povreda“, kazao je njegov glasnogovornik Fraidoon Kwazoon.

Veći napad od sporazuma

To je prvi veliki napad u Kabulu od kad je u Dohi potpisan sporazum SAD i talibana, javio je Reuters.

Talibani negiraju odgovornost za ovaj napad na učesnike ceremonije u čast Abdula Ali Mazarija, lokalnog lidera Hazara, koji je ubijen 1995. godine.

Ministar unutrašnjih poslova je potvrdio da su na lice mjesta upućene specijalne jedinice policije, dok je predsjednik Afganistana Ashraf Ghani osudio napad kao zločin protiv čovječnosti.

Hazari su uglavnom pripadnici šiitske vjerske grupe, koji su česta meta napada sunitskih grupa u Afganistanu.

Sporazum talibana i SAD-a

Historijski Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu u Dohi su 29. februara potpisali američki predstavnik Zalmay Halilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta, mula  Abdul Ghani Baradar, navodi Anadolija.

Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu, kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

Uporedo s tim, delegacije SAD-a i Vlade Afganistana potpisale su zajedničku deklaraciju, u kojoj se navodi da će SAD početi povlačiti svoje snage iz Afganistana i smanjiti broj vojnika u toj zemlji sa skoro 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana.

Povlačenje svih američkih i savezničkih snaga iz Afganistana predviđeno je u narednih 14 mjeseci, ali to će ovisiti o tome da li će talibanski pokret poštovati svoje obaveze preuzete sporazumom.

U deklaraciji se navodi kako potpisani sporazum između SAD-a i talibanskog pokreta, također, predviđa borbu da nijedna teroristička grupa niti pojedinac ne mogu koristiti tlo Afganistana za pripremanje napada na SAD.

Izvor: Agencije