SAD brine zbog turske kupovine ruskih sistema S-400

Jeffrey (desno) rekao je da je SAD već ponudio humanitarnu pomoć i razmjenu informacija s Turskom (EPA)
Jeffrey (desno) rekao je da je SAD već ponudio humanitarnu pomoć i razmjenu informacija s Turskom (EPA)

Turska kupovina ruskih odbrambenih sistema S-400 veoma zabrinjava Washington, koji razmatra kakvu podršku može ponuditi u sirijskom Idlibu, rekao je danas specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za regiju James Jeffrey, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Govoreći u Istanbulu, također je rekao da je SAD već ponudio humanitarnu pomoć i razmjenu informacija s Turskom i pritisnuo evropske saveznike da daju znatan doprinos.

Jeffrey je prije dva dana izjavio da je Washington svom savezniku u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO), Turskoj, voljan poslati municiju, a s njom i humanitarnu pomoć za sjeveroistočnu Siriju, gdje se produbljava sukob s Rusijom.

Napadi na civile

U Istanbulu je počela Međunarodna konferencija o Idlibu, a organizator je turski Ured za komunikacije, navodi agencija Anadolija. Jedan od učesnika panela “Šta bi međunarodna zajednica i organizacije trebali uraditi na rješavanju problema u Idlibu” bio je i Jeffrey.

Podsjetio je da u Idlibu živi približno tri miliona ljudi.

“Ovi ljudi žive u veoma teškim uvjetima u Idlibu. Izloženi su pritiscima Assadovog režima. Assadov režim još jednom pokazuje da mu nije stalo do građana. Izvode se strašni napadi na civile. Ovo ne održava samo stav američke administracije. Istovremeno, to vidimo i iz izvještaja koje su nezavisne organizacije pripremile o Siriji. Ovi stavovi izneseni su i u izvještajima podnesenim zvaničnicima UN-a”, objasnio je Jeffrey.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO